L'organització defensora del benestar animal 'Compassion in World Farming (CIWF)' ha sol·licitat la intervenció «urgent» de Xipre i Itàlia en el cas de dues embarcacions que van sortir d'Espanya fa dos mesos amb més de 2.000 bovins —vaques i braus— als quals se'ls va diagnosticar la malaltia de la llengua blava, i no troben port que els vulgui acollir.
La directora de l'organització, Olga Kiku, va assenyalar a Efe aquest dissabte, que es tracta dels bucs 'Elbeik' de bandera del Congo i el 'Karim Allah', amb pavelló libanès. Tots dos portaven un total de 2.600 vaques, vedells i braus.
Les dues embarcacions van sortir els dies 17 i 18 de desembre dels ports de Tarragona i Cartagena en direcció Líbia. Quan van arribar, però, les autoritats del país van desestimar la descàrrega perquè els animals tenien febre, una malaltia vírica no contagiosa pels humans, més coneguda com a llengua blava.
L''Elbeik' es troba a prop del port de Famagusta, a Xipre, mentre que el 'Karim Allah', està als voltants de l'illa italiana de Sardenya. L'organització ha sol·licitat la intervenció de les autoritats de tots dos països perquè «detectin les condicions reals dels animals» i, després, juntament amb les autoritats espanyoles, es decideixi l'actuació necessària.
L'organització, a més de la sol·licitud feta als països, demana «a la Comissió Europea que intervingui en suport a les autoritats espanyoles en la solució de qualsevol problema administratiu i burocràtic relacionat amb aquests dos casos.
Les autoritats de Xipre s'han mostrat disposades a donar ajuda, amb la condició que vagi al port de Larnaca, ja que el de Famagusta està al nord de l'illa i està sota el control de la comunitat turca, i no tenen possibilitat d'accés.
«Aquests no son casos aïllats. Existeixen problemes molt greus relacionats amb el transport d'animals i l'exportació d'animals vius fora de la Unió Europea», lamenta Kiku. La seva organització demana des de fa temps que es prohibeixi el transport d'animals vius fora de la UE i es restringeixi a dins.