La gestió de futures emergències químiques als polígons Nord o Sud de Tarragona es decidirà des de Tarragona. Així ho ha confirmat el conseller d'Interior, Miquel Buch, aquest dimarts al matí en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', on ha confessat «veure amb bons ulls» la reclamació que ha acordat un nombrós front comú d'alcaldes del territori, després de reunir-se ahir dilluns amb l'AEQT.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Buch ha reconegut que el funcionament de l'actual PLASEQCAT va deixar deures pendents la setmana passada a Tarragona, i s'ha compromès a adequar-lo «a la realitat de l'any 2020». Ha confirmat la proposta de potenciar les alertes per telefonia mòbil i missatgeria SMS, que també va rebre l'aval de batlles i patronal, i ha insistit, sobre les polèmiques sirenes, que cal que el nou protocol garanteixi «les actuacions preventives» en lloc d'haver d'esperar a saber si cal o no cal confinar i perdre uns minuts vitals.
Més marge per als alcaldes de Tarragona i retorn al PLASEQTA que ja funcionava l'any 2007
El titular d'Interior també ha obert la porta a reforçar «la informació a disposició dels alcaldes» del territori, per tal de fer front al seu neguit immediat i dotar-los de més eines per tal d'actuar i gestionar l'emergència com considerin més oportú, en lloc de quedar en una posició d'indefensió i incapacitat de moviment com el passat dimarts a la tarda.
El nou PLASEQTA de quilòmetre zero, gestionat des de Tarragona, no és una novetat. Serà un protocol específic per a la petroquímica tarragonina, tal com ja funcionava fins que l'any 2007 va ser absorbit per una gestió comuna arreu de Catalunya, el PLASEQCAT, que el va elevar a Barcelona. Ara conviuran els dos models, si bé els detalls i terminis dependran de la taula de treball que el Govern català habilitarà pròximament amb el territori i on es posarà fil a l'agulla a totes les propostes de millora que han anat transcendint amb comptagotes en els darrers set dies.