Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus

Els bucs d’assaig de Reus i la Selva del Camp, espai de creació per als grups novells

A la Selva del Camp han estrenat un nou buc d'assaig municipal, mentre que els dos bucs municipals de Reus compliran deu anys al desembre

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
El grup Sorigen fa sis mesos que són usuaris dels bucs d'assaig de Reus | Àngel Ullate
 

 

El Camp de Tarragona és un territori amb molta tradició musical. Són molts els joves que decideixen compartir la seva afició per la música amb els seus amics i amigues, però moltes vegades, tirar endavant un grup de música no és tan fàcil. Cada vegada hi ha menys masos i es produeixen molts robatoris en locals d’assaig, és per això que molts músics no tenen espais on poder tocar i tampoc es poden permetre llogar un local. 

Per aquest motiu, diversos  ajuntaments de la zona han posat a disposició dels ciutadans equipaments preparats  per tal que qualsevol persona pugui fer-ne ús. És el cas de la Selva del Camp, on el consistori ha aprofitat les instal·lacions de l’antic col·legi Gil Cristià i Arbós per incorporar-hi un buc d’assaig municipal anomenat La Nau. També al Baix Camp, a Reus, fa deu anys que es van estrenar els dos bucs d’assaig dels quals encara disposa actualment. 

Els bucs municipals de Reus i de la Selva del Camp
Imatge de La Nau, el nou buc d'assaig de la Selva del Camp que entrarà en funcionament a l'octubre | Àngel Ullate
 

Més facilitats pels músics de la comarca

Els bucs d’assaig  són aules insonoritzades on els músics poden assajar i gravar sense molestar a ningú i a un preu assequible. Tant les instal·lacions de la Selva del Camp com les de Reus compten amb un equipament bàsic (una bateria fixa, micròfons, amplificadors, un teclat…). El buc de la Selva consta de dues parts, l’aula on els músics poden assajar i el control. 

D’altra banda, Reus disposa d’un espai més ampli i té dos bucs, un de 20 metres quadrats i un altre de 31 metres quadrats. A diferència de la Selva, a Reus hi ha un estudi de gravació —que connecta amb la sala gran— i disposen d’un tècnic i de material específic per poder enregistrar qualsevol classe de projecte  musical. 

La Nau, un viatge musical a la Selva del Camp

Segons explica la regidora de Formació i Joventut de l’Ajuntament de la Selva del Camp, Laura Girona, a la Selva hi ha bastants grups «però molts estan utilitzant garatges o ho fan a casa seva i fan molt soroll i molesten». Girona assegura que molts músics «ja m'han demanat un espai i ja volen saber quan ho iniciem». 

És per això que, des de l’àrea de Formació van decidir tirar endavant aquesta iniciativa i és així com neix La Nau. «La Nau com a viatge musical» apunta la regidora, que explica que el nom li va venir quan va entrar al buc per primera vegada: «és per l’estètica, quan van ficar els llums i vaig entrar aquí vaig pensar ‘sembla una nau espacial’ i se li ha quedat el nom». 

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
El buc de la Selva del Camp entrarà en funcionament cap a l'octubre | Àngel Ullate

 

Al Centre de Formació Gil Cristià, menys dansa, totes les activitats comencen a l’octubre i el buc no serà una excepció. «Ara el que cal fer és parlar amb les entitats, primer amb l’Escola de Música perquè ells també han fet cursos de gravació, i ensenyar-los l’espai. A partir d’aquí crear un horari i organitzar-ho tot». 

Pel que fa a les tarifes,  «la intenció és demanar una tarifa simbòlica», una xifra que no tenen clar quina serà però «gratuït no serà, perquè les coses gratuïtes no es valoren i sap greu, però és així». En aquest context, Girona fa una aproximació i diu que «hem pensat posar una tarifa mínima de 5 euros per hora». 

Deu anys de bucs a la capital del Baix Camp

Tornem a la capital perquè a Reus fa deu anys que es van inaugurar els dos bucs d’assaig. El seu gerent, l’Enric Granollers, explica que «això venia dels anys 90, quan els músics demanaven un lloc on poder assajar» perquè abans «molts grups llogaven locals o galliners però es produïen molts robatoris».

Així doncs, «la regidoria de Joventut va impulsar aquesta iniciativa i van aprofitar la creació del Casal Jove per incorporar-hi aquests bucs d’assaig». Finalment, el desembre de 2010 els bucs reusencs van obrir les seves portes als músics de la comarca.

Terra Ferma és un dels usuaris més veterans dels bucs, fa vuit anys que assagen allà —cinc com a formació oficial de Terra Ferma— i estan molt contents amb el servei, això sí, entre bromes demanen «que torni la màquina de cafè que hi havia abans». Acostumen a passar pels bucs almenys un cop a la setmana i s’hi poden passar hores allà dins. A més,  van gravar la seva primera maqueta i una cançó als bucs de Reus i no descarten tornar a gravar alguna cosa però «volem obrir nous fronts» asseguren.

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
Terra Ferma intenta assajar als bucs de Reus almenys un cop a la setmana i acostumen a estar-hi unes tres hores | Àngel Ullate
 

D’altra banda, Sorigen és un grup molt novell i només fa sis mesos que utilitzen els bucs de Reus. Abans assajaven al mas d'un dels integrants, però «era una mica rotllo pel tema dels amplificadors». Alguns d'ells formaven part del grup Plombers i ja havien utilitzat els bucs anteriorment, així que quan va néixer el nou grup, també van decidir utilitzar-los. Sorigen  intenten anar-hi un cop a la setmana. 

Més serveis a banda dels bucs d’assaig

A banda, als bucs de Reus es proporcionen altres serveis gratuïts: el d’assessorament, el d’enregistrament i els de consignes. Segons explica l’Enric, el servei d’assessorament «acostumen a ser consultes que ens arriben a través de Facebook o un cop són als bucs». La major part dels usuaris dels bucs «ja ho tenen molt per la mà i és un servei que normalment no necessiten» però que, tot i això, existeix. 

A l’hora de voler enregistrar algun projecte «es fa un contacte previ per conèixer les necessitats que té el grup». A més, hi ha deu taquilles gratuïtes on els músics poden guardar els seus instruments. «Moltes vegades venen directes de la feina o de l’escola i no els dóna temps a passar per casa a buscar els instruments». 

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
Reus disposa d'un estudi de gravació per poder enregistrar qualsevol projecte musical | Àngel Ullate
 

Per la seva banda, a la Selva no volen posar un estudi de gravació i si algú vol gravar alguna cosa, haurà de portar el seu propi material. «Nosaltres només posarem l'espai, el que volem fer és oferir les eines per poder gravar qualsevol projecte» assegura la regidora. A més, Laura Girona vol posar unes taquilles com les de Reus i parlar amb l'Escola de Música perquè «si els sobren instruments, podem deixar-los aquí per si algun dia algun músic els necessita». 

Un servei no només per joves

La regidora de Formació i Joventut de la Selva matisa que és una iniciativa que s’ha impulsat des de l’àrea de Formació perquè «si es potencia des de l’àrea de joventut, molta gent es tira endarrere.  Quan fem activitats de l’àrea de Joventut ja només s’ho miren els joves», així el públic és més ampli i no es limita als joves. 

En aquest sentit la regidora insisteix que el buc és un espai per tothom «des d’una persona de 60 o 80 anys a una de 15». De fet, explica que «gent gran que canta cançons populars i que estan assajant en cases particulars també han vingut a preguntar pel servei». Tot i això, Girona no descarta fer activitats més enfocades als joves, «com que també sóc regidora de Joventut, també farem alguna activitat conjunta amb els joves, va tot molt lligat». 

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
La regidora de Formació i Joventut de la Selva del Camp no vol que el buc sigui un espai exclusiu pels joves | Àngel Ullate

 

D'altra banda, els usuaris dels bucs de Reus, l’Enric assegura que, normalment, tenen molts grups formats per joves però també tenen usuaris de tota mena. De fet, noms com Fito Luri, Ariel Santamaria o Joan Masdéu són alguns dels que han passat pels bucs reusencs. A més, l’Enric explica que «una vegada vam tenir un grup de Mèxic que estava de gira per la zona i van venir a assajar aquí». 

Pel que fa a la demanda acostumen a tenir entre 10 i 12 grups per setmana  però que la cosa va molt a temporades «hi ha setmanes que està quasi ple i n’hi ha d’altres que hi ha molt poca gent». 

Més activitats al voltant dels bucs 

Des de Reus, l’Enric explica que alguna vegada han organitzat concerts, «sobretot pels grups més novells, per ajudar-los a donar-se a conèixer». També han realitzat algun curs de tècnic de so o de gravació i han organitzat els bucs al carrer, on «posem els instruments al carrer i la gent pot tocar. És una activitat que funciona i que no descartem tornar-la a fer». 

La música no para al Baix Camp amb els bucs d'assaig municipals de la Selva del Camp i de Reus
Des dels bucs de Reus s'organitzen altres activitats relacionades amb els bucs  | Àngel Ullate

 

Paral·lelament, a la Selva, Laura Girona assegura que no descarten organitzar alguna activitat com aquesta un cop el funcionament del buc ja estigui organitzat. 

D’altra banda, tant Reus com la Selva tampoc descarten arribar a fer alguna activitat conjunta entre els usuaris dels dos bucs i, fins i tot, d’algun altre buc de la comarca. Girona diu entre riures «estaria bé, no ho havia pensat, quan estigui engegat es pot mirar de fer alguna cosa... ‘Buqueros’ es podria dir». 

Bucs d'assaig municipals de Reus
Imatge d'un dels dos bucs municipals de Reus | cedida