Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una bossa de bufats del Vendrell, del forn Passions.

Bufats i resolis, productes típics del Vendrell amb un futur incert

Els elaboradors veuen la capitalitat de la Cultura Catalana com una oportunitat de promoció

Bufats de la pastisseria Jaqueline del Vendrell.
Bufats de la pastisseria Jacqueline del Vendrell. | BP Diari
 

Els bufats i els resolis són dos dels productes típics del Vendrell que s’elaboren des de fa anys, però que cada cop són més desconeguts per les noves generacions. A diferència de plats com el xató o la coca enramada, els bufats i els resolis són exclusivament vendrellencs, raó per la qual la seva producció és molt reduïda, així com la seva venda. A més a més, el tancament d’establiments com la Pastisseria Vidiella o la Dolceria Soler, ambdós elaboradors de bufats, ha posat encara més en entredit quin pot ser el futur d’aquests productes.

Els bufats, els dolços que van néixer a Cal Maginet

En ple segle XXI, els bufats i els resolis aguanten, per bé que han quedat relegats a un producte per a turistes i visitants. «Els bufats els compren sobretot gent de fora per regalar, i els vendrellencs que encara en demanen, la majoria de cops també els volen com a regal, no per menjar-ne ells», explica a Tarragona Digital Jacqueline Planas, de la pastisseria Jacqueline. Aquest forn fa 40 anys que n’elabora de forma ininterrompuda, des que va obrir les portes el 1979.

«Els primers que en van fer al Vendrell van ser els de la pastisseria de Cal Maginet» recorda Planas, que afegeix que, quan ells van obrir, els van preguntar la fórmula, «però no ens la van donar, la vam trobar a còpia d’anar provant». Amb els anys, els ingredients i la fórmula d’aquests dolços similars als carquinyolis s’han fet públics i ara es poden trobar fàcilment per Internet.

La Jacqueline afegeix que durant uns anys en van vendre molts «a restaurants de la vila que els donaven per les postres, i també a Promoció Econòmica del Vendrell», però que això ja fa temps que no passa. Planas creu que, amb el temps, els bufats «acabaran desapareixent» i lamenta que no s’hagi fet alguna «iniciativa de promoció conjunta».

Una bossa de bufats del Vendrell, del forn Passions.
Una bossa de bufats del Vendrell, del forn Passions. | BP Diari

L’oportunitat de la Capital de la Cultura Catalana

En aquest sentit, els actes de celebració de la Capital de la Cultura Catalana del 2020 s’obren com una oportunitat, ja que el primer trimestre estarà dedicat a la gastronomia. El forn Passions és un dels que ha destinat més esforços a aquesta finalitat, i ofereix uns pacs de bufats i resolis amb motiu d’aquest esdeveniment. Aleix Solà explica que van començar a fer bufats aquest mateix 2019, pocs mesos abans que tanqués la Dolceria Soler. «La gent ho preguntava i al final vam decidir fer-ne», relata Solà, que creu que sí que hi ha «una certa demanda».

L’Obrador és un altre dels elaboradors locals de bufats, els quals venen en bosses de 100 grams. «Encara tenen sortida, especialment per part de gent que ens demanen productes típics del Vendrell per emportar-se quan vénen de visita o per fer un regal», certifica la Sònia, treballadora de l’establiment. El que sí que coincideixen a remarcar tots és que la gent més jove del Vendrell cada cop sap menys què són els bufats.

Resolis, un aiguardent amb 150 anys d’història

Una cosa similar passa amb els resolis. Aquest licor d’aiguardent aromatitzant amb anís i canyella, similar a una ratafia, s’elabora de forma artesana des de fa uns 150 anys al Vendrell, tot i que actualment ja només en fa Licors Jané. «No n’hem deixat de fer mai, tot i que no s’ha venut massa, és el típic producte que s’usa com a souvenir», apunta Joan Josep Jané. El CEO de Licors Jané també remarca que mai hi ha hagut «un suport de les institucions», però creu amb la Capital de la Cultura Catalana això es pot revertir.

Resolis elaborats per Licors Jané, a la botiga Carbó.
Una ampolla de resolis, elaborats per Licors Jané, a la botiga Carbó. | BP Diari

A banda de Jané, els resolis també es poden trobar a la botiga Carbó, oberta des del 1932 al centre del Vendrell. Joan Carbó coincideix a destacar que aquesta beguda d’origen italià és només coneguda «pels més grans» i que les ampolles que es venen són «per regalar com una cosa típica del poble». Carbó havia embotellat els seus resolis fa temps, una cosa que van deixar de fer fa dotze anys. El seu propietari certifica que «sempre han tingut una sortida similar, mai hi ha hagut un ‘boom’».

La ruta ‘Sal del Mar’

Des de l’Ajuntament del Vendrell no descarten aprofitar la capitalitat cultural per buscar estratègies de promoció d’aquests productes locals. De moment, encara s’està treballant en les iniciatives que es duran a terme. El que sí que apunta la regidora de Cultura, Sílvia Vaquero, és que en rutes turístiques com la que fa el Museu Deu a l’estiu, sota el nom de ‘Sal del Mar’, se segueixen promocionant aquests productes. Aquestes rutes acaben sempre amb una degustació de bufats, resolis i pastís de garrofa —un altre de les postres típiques del Vendrell— als jardins del Museu Deu, on hi ha també un punt de venda dels productes.

Degustació de resolis i bufats a la ruta 'Sal del Mar' del Museu Deu.
Degustació de resolis i bufats a la ruta 'Sal del Mar' del Museu Deu. | Cedida