Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge del buidatge de l'estany de Puigcerdà el març del 2020

Espectacular acció en un dels estanys més famosos de Catalunya per 'electrocutar' els invasors

Els Agents Rurals hi han trobat prop d’un miler d’exemplars no autòctons que danyaven les espècies pròpies del llac

Imatge del buidatge de l'estany de Puigcerdà el març del 2020
El buidatge del llac ha permès eliminar els peixos invasors | Agents Rurals

El conegut i turístic estany de Puigcerdà, a la Cerdanya, ha quedat buit d’aigua durant els darrers dos dies per tal de localitzar i retirar els peixos invasors que estaven danyant molt seriosament a les espècies autòctones del llac. Els exemplars havien estat introduïts de la mà de l’home en el marc de la pesca recreativa.

En concret, els Agents Rurals han extret un total de 972 peixos invasors de l’estany. Entre tots aquests exemplars, hi ha 515 carpes, 401 gardins i 56 gobis, que, al llarg de tot aquest temps, han contaminat l’aigua, han remenat e fons del llac deixant una aigua molt tèrbola i han fet baixar el nombre d’exemplars de truites, espècie autòctona.

Pesca elèctrica i sacrifici dels exemplars

La caça d’aquests peixos s’ha fet a partir d’especialistes en pesca elèctrica, una tècnica que consisteix en enrampar els peixos. Això fa que flotin atordits durant una estona, moment que s’aprofita per caçar-los amb xarxes i retirar-los definitivament del llac. Posteriorment, aquests exemplars seran sacrificats. El total recollit suma una xifra de 963 quilos de peix recaptat. 

D’aquesta manera, es pretén que l’aigua recuperi claredat i puguin conviure amb tranquil·litat les truites, els ànecs i els cignes, com feien habitualment sense la intervenció de la mà de l’home. De fet, aquestes accions son il·legals i estan considerades un delicte ambiental que està tipificat al Codi Penal pel seu greu impacte mediambiental.

L’ajuntament de Puigcerdà va ordenar el buidatge del llac perquè els Agents Rurals poguessin dur a terme aquestes accions. Un operació que s’ha realitzat just en el moment de l’any en què l’estany està més buit, i s‘ha aprofitat també per treure objectes caiguts o avocats a l’aigua per diverses persones i netejar el fons. La presència de carpes impedia la tradicional travessa de l’estany a l’estiu.