Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos personas caminando por la calle con mascarillas.

Les multes per no portar mascareta podrien no ser legals

La redacció de la norma deixa a interpretació del ciutadà l'obligatorietat de portar mascareta

Dos personas caminando por la calle con mascarillas.
Segons alguns magistrats, l'ordre eximeix de portar la mascareta al carrer | EFE

La forma en què està redactada l'ordre ministerial que obliga a portar mascareta en espais tancats i en espais oberts sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat està causant polèmica, ja que molts jutges i advocats adverteixen buits legals que faran gairebé impossible imposar sancions. Les multes, diuen, podrien no ser legals.

El gran problema que genera la llei  és que deixa gran part de la seva interpretació al ciutadà, i això fa que les multes que es posin per les infraccions  tinguin poques possibilitats de prosperar. El text preveu sancions de 600 euros llevat que la persona no atengui el requeriment  i incorri en desobediència  o resistència a l'autoritat.

El ministeri de l'Interior ha donat indicacions als cossos i forces de seguretat de l'Estat sobre com procedir, recomanant als agents potenciar la funció pedagògica durant els primers dies, recordant als ciutadans que han de col·locar-se la mascareta. Però alguns magistrats com Natalia Velilla, de l'associació de jutges Francisco de Vitoria, adverteixen llacunes legals per la redacció deficient de l'ordre.

En la seva opinió, la lectura del text porta a la conclusió que cal portar-la sempre, però després regula excepcions lògiques i dins d'elles es recull la causa de força major, com que se't trenqui i no te la puguis posar. A més tampoc s'especifiquen quines són les «activitats en què, per la mateixa naturalesa d'aquestes, resulti incompatible l'ús de màscares», previstes en l'ordre.

A més, l'article 3, que decreta l'ús obligatori «en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic que es trobi obert a el públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de dos metres» deixa en mans de l'autoritat policial l'apreciació de l'existència d'una situació de sanció.

Perquè segons aquesta jurista, no hi ha dubte de l'obligació del seu ús en espais tancats, però en llocs amplis o a la via pública va donar moltes inconcrecions que ofereixen inseguretat jurídica. Amb la llei a la mà, pots anar sense màscara pel carrer sempre que et trobes a més de dos metres d'algú, però què passa si algú se t'acosta de cop i volta?

Adverteixen de l'arbitrarietat

Aquesta manca de seguretat jurídica preocupa altres juristes com José María de Pablo, que es pregunta com s'interpreta quan és possible i quan no mantenir la distància de seguretat o quines activitats són incompatibles amb portar-la. Un cop llegit el text, el ciutadà no té manera de saber què està prohibit i què no, i això l'eximeix de possibles sancions.

Segons aquest jurista es dóna un altre problema, i és que el ciutadà queda en mans de la decisió arbitrària de l'autoritat. La mateixa norma genera una contradicció, perquè segons el seu argument, «al carrer no seria necessari portar-la mai, ja que en espais oberts en abstracte es poden guardar dos metres».

Els magistrats recorden que si una norma no és clara, no es pot sancionar amb base a ella, i per això el més lògic és que aquestes multes no prosperin. Davant la falta de concreció, el ministeri de Sanitat va sortir a aclarir que els que surtin a fer esport no estan obligats a portar-la, i que és important portar-la sempre a sobre per si sorgeixen situacions inesperades.