El bus autònom sense conductor arriba a Girona

Es podrà provar gratuïtament al campus de Montilivi de la UdG

Imatge del primer bus autònom que recorrerà diversos municipis de Catalunya
Imatge del primer bus autònom que recorrerà diversos municipis de Catalunya | AMTU
L'ÈRICA, el primer autobús autònom sense conductor que circula per terres catalanes, segueix la seva gira i arriba aquesta setmana a Girona. Entre els 26 i el 29 de setembre, tothom qui vulgui el podrà provar gratuïtament al campus de Montilivi de la UdG.

El vehicle, que és completament elèctric, té capacitat per 12 persones —sis assegudes i sis de peu—, està climatitzat i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Segons ha explicat el president d'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, es tracta d'una «fita històrica, que canviarà completament la manera de concebre la mobilitat a Catalunya».

Xena creu que l'autobús autònom serà una realitat quotidiana en un futur no molt llunyà i comportarà més seguretat a causa de la intel·ligència artificial, més sostenibilitat pel seu consum elèctric i més flexibilitat en ser més accessible a tot tipus de zones urbanitzades. La idea, però, és que primer funcioni com a «llançadora» per a connectar espais intermodals amb altres zones.

Una prova pilot per tot Catalunya

Girona serà la quarta ciutat que veu circular aquest bus autònom sense conductor pels seus carrers després de Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Sabadell. La Generalitat de Catalunya ha volgut fer una petita prova pilot durant aquests mesos per mostrar a la ciutadania com funciona aquest vehicle i conèixer quins canvis s'hauran de fer a les ciutats per adaptar el seu funcionament. El Vendrell, Reus, Martorell i Vic són les altres ciutats per on encara ha de passar l'autobús autònom.

L'ÈRICA —batejat amb aquest nom per les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable— només circularà a uns 8 km/h. Està previst que els primers dies faci proves del recorregut i després ja admeti passatgers. Tot i funcionar sense conductor, hi haurà operadors que l'acompanyaran i assessoraran els passatgers en tot moment.

Imatge d'una usuària accedint al bus autònom Èrica el 7 de setembre de 2018, en l'inici de la gira de la prova pilot a Sant Cugat
Imatge d'una usuària accedint al bus autònom Èrica el 7 de setembre de 2018, en l'inici de la gira de la prova pilot a Sant Cugat | CatalunyaDiari.cat

Comentaris

envia el comentari