Un bus autònom sense conductor circularà per diversos municipis catalans

Es tracta d’una prova pilot que la Generalitat de Catalunya durà a terme aquesta tardor
Imatge del primer bus autònom que recorrerà diversos municipis de Catalunya | AMTU

 

La tecnologia avança cada vegada a passos més agegantats, sobretot en l'àmbit automobilístic. Primer van ser petits detalls com que s'encenguessin les llums soles o s'activessin els eixugaparabrises de forma automàtica. Després van arribar els cotxes que mantenen la velocitat sense trepitjar l'accelerador o que aparquen sols. I ara ja han arribat els autobusos que circulen sense conductor.

 

La Generalitat de Catalunya durà a terme aquesta tardor una prova pilot d'aquest primer bus autònom en vuit municipis catalans. L'objectiu d'aquesta gira, que tindrà lloc des d'aquest 7 de setembre i fins al 28 d'octubre, és mostrar a la ciutadania com funciona un vehicle sense conductor i conèixer quins canvis s'hauran de fer a les ciutats per adaptar el seu funcionament.

 

Podrà portar passatgers

La primera ciutat que acollirà la prova serà Sant Cugat del Vallès, entre el 7 i l'11 de setembre. Com farà en tots els municipis, els dos primers dies estarà fent proves de recorregut i la resta ja admetrà passatgers. Encara al Vallès, la gira recorrerà Terrassa entre els 14 i el 18 de setembre i Sabadell del 21 al 23 de setembre.

 

Posteriorment, es podrà trobar a Girona entre el 26 i el 28 de setembre, al Vendrell del 3 al 7 d'octubre, a Reus del 10 al 14 d'octubre, a Martorell del 17 al 21 d'octubre i, per últim, a Vic del 24 al 28 d'octubre. Cal destacar que tot i que el vehicle és autònom i no porta conductor, en tot moment hi haurà operadors que l'acompanyin i assessorin els passatgers.

 

L'autobús compta amb dotze places, sis assegudes i sis de peu, és 100% elèctric, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Està batejat amb el nom d'ÉRICA, de les inicials de les paraules Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable.

 

Una aposta mirant al futur

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha explicat que aquesta iniciativa promoguda per la Generalitat vol que «el transport públic ofereixi un servei prou ampli perquè el seu ús sigui cada cop més massiu» i així tindre «més qualitat de vida a través de la qualitat de l'aire».

 

D'altra banda, el president de l'Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Jordi Xena, ha assegurat que «l'arribada del bus autònom a Catalunya marcarà una fita històrica, ja que canviarà completament la manera de concebre la mobilitat a Catalunya». A més, ha destacat que aquesta iniciativa pretén que «en un futur no gaire llunyà tots els ciutadans de Catalunya tinguin garantit l'accés al transport públic».