L'empresa de taxis amb llicència VTC Cabify ha perdut un 53% de clients a Catalunya a causa dels obstacles interposats per l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. La companyia, tal com informa 'Crónica Global', ha presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demanant desactivar el reglament d'explotació d'aquests vehicles, que serà vigent avui en 36 municipis de la província de Barcelona.
Així mateix, Cabify lamenta pèrdues astronòmiques des que existeix l'«obligació de què transcorri un interval mínim de contractació prèvia de 15 minuts abans del trajecte» de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En referència al declivi, la companyia recorda que l'any 2018, al setembre, van aconseguir un total de 19.184 clients nous. Paral·lelament, el desembre del mateix any en van registrar 22.479 més. No obstant això, el mes passat, l'empresa lamenta haver caigut a 13.565 per culpa de les exigències del Govern.
Cabify podria arribar a perdre el 70% dels ingressos
En l'escrit al tribunal, la corporació estima que podrien arribar a perdre un 17% més de clients si segueix en vigor el decret de l'AMB, un decreixement que implicaria una pèrdua del 70% dels ingressos de Cabify. Malgrat la suspensió cautelar de la normativa de la precontratació de 15 minuts, la clàusula estableix dies obligatoris de descans —com en el col·lectiu del taxi—, encara en vigor, un fet que, segons assenyala l'informe, perjudica el sector.
En referència a la plantilla, Cabify alerta d'una possible crisi a causa de l'impacte de la normativa. La companyia preveu una retallada del 50% dels seus ingressos i el despatx de 43 persones.
Els obstacles per als conductors VTC
Cal recordar que la Generalitat va establir un període de contractació dels serveis VTC en un mínim de 60 minuts i que, paral·lelament, l'AMB reduir aquesta duració a 15 minuts. No obstant això, el TSJC va cancel·lar el decret parcialment, ja que actualment les clàusules menors continuen vigents, com són la prohibició de geolocalitzar; la prohibició de captar passatgers al carrer; els dies de descans obligatoris; i, finalment, els torns acotats per als conductors. En entrar en vigor aquesta sèrie de punts, Uber va decidir deixar d'oferir serveis a la capital catalana mentre que Cabify ha romàs al sector tot i els obstacles.