Tenir un deute amb Hisenda és una d'aquelles situacions que ningú no vol experimentar, però que, de vegades, és inevitable. Sigui per un error en la declaració de la renda o per la impossibilitat de pagar a temps, els deutes amb l'Agència Tributària es poden convertir en una preocupació constant per a molts contribuents.
Però què passa si deixem passar el temps? Hi ha un termini en què Hisenda deixa de poder reclamar-nos aquest deute?
Com es genera un deute amb Hisenda?
Abans d'endinsar-nos en el tema de la prescripció, és important entendre com pot sorgir un deute amb Hisenda. Els deutes amb l'Agència Tributària es generen generalment per diversos motius.
Pot ser perquè no hem presentat la declaració de la renda en el termini estipulat o perquè hem fet una declaració incorrecta. O fins i tot perquè, tot i haver-la presentat correctament, no hem pogut fer front al pagament íntegrament.
A més, hi ha casos en què una inspecció fiscal descobreix discrepàncies en els impostos pagats en exercicis anteriors, cosa que pot derivar en un deute amb Hisenda que no esperàvem. Quan això passa, és crucial actuar ràpidament per evitar recàrrecs i sancions que puguin agreujar encara més la situació.
El termini de prescripció d'un deute amb Hisenda
Ara bé, fins quan pot Hisenda reclamar-te un deute? La resposta és en el termini de prescripció. En termes generals, el termini de prescripció d'un deute amb l'Agència Tributària és de quatre anys. Això significa que, si Hisenda no ha realitzat cap acció per reclamar el deute en aquest període, ja no et podrà exigir el pagament.
Aquest termini de prescripció comença a comptar des del darrer dia del termini voluntari per presentar la declaració. O, si no n'hi ha, des del dia en què s'hauria d'haver efectuat el pagament.
Passat aquest temps, si no hi ha hagut una reclamació formal per part d'Hisenda, el deute quedarà extingit i ja no t'hauràs de preocupar.
Es pot interrompre el termini de prescripció?
És important destacar que aquest termini de prescripció es pot interrompre sota certes circumstàncies. Per exemple, si Hisenda realitza una acció de cobrament, com l'enviament d'una notificació o l'aplicació d'un embargament sobre els vostres béns, el rellotge d'aquests quatre anys es torna a posar a zero. Això significa que, a partir d'aquell moment, Hisenda té quatre anys més per reclamar-te el deute.
Per tant, encara que pensis que deixar passar el temps pot ser una solució, si l'Agència Tributària inicia qualsevol tipus de procediment, el termini de prescripció quedarà interromput. A més, en casos de frau o evasió fiscal, els terminis poden ser fins i tot més grans.
Què fer si tens un deute amb Hisenda?
Si et trobes en una situació en què tens un deute amb Hisenda, el més recomanable és buscar una solució com més aviat millor. L'Agència Tributària ofereix diverses opcions per regularitzar la situació, com ara l'ajornament o el fraccionament del pagament.
Aquestes alternatives et poden permetre pagar el teu deute en còmodes terminis i evitar problemes més grans, com els embargaments.
És fonamental mantenir una bona comunicació amb Hisenda i respondre totes les notificacions que rebis. Ignorar les cartes de l'Agència Tributària no farà que el problema desaparegui; al contrari, pot complicar encara més la situació.