IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Avisen d'un cafè que pot ser molt perillós per a la salut

El consum sense filtre d'aquesta beguda podria empitjorar la teva esperança de vida

Una dona intenta agafar una tassa de cafè
Alerten que prendre cafè sense filtre pot perjudicar la salut | Antonio Guillem

En aquests temps de confinament estem combatent l'estrès i l'entumiment de les jornades de treball amb litres i més litres de cafè. En principi, el seu consum és saludable, sempre que es triï bé la matèria primera i no s'abusi del sucre per intentar treure-li aquest sabor amarg que el caracteritza. Però, i si en aquests dies d'aïllament se'ns espatlla la cafetera i tenim la mala sort de no trobar filtres de paper adequats?

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En aquest moment podríem veure'ns temptats a treure el nostre esperit supervivent i enginyar algun mètode per poder realitzar un cafè. En aquesta situació tots arribaríem a una possible solució: Bullir els grans mòlts, és a dir, utilitzar la tècnica tradicional de cafè d'olla. Malauradament, aquesta alternativa no seria vàlida segons un estudi publicat a la revista 'European Journal of Preventive Cardiology'.

Un consum responsable

Aquesta anàlisi ha abordat els diferents tipus de risc cardiovascular associats als mètodes de preparació del cafè, de la mateixa manera que la seva relació amb la taxa d'esperança de vida en general. «El cafè sense filtrar conté substàncies que incrementen el colesterol en sang» ha afirmat el professor Dag S. Thelle de la Universitat de Göteborg (Suècia) i un dels principals investigadors de l'estudi. «Fer servir un filtre els elimina i redueix el risc de patir un atac de cor, i amb això, fa que les probabilitats de morir de forma prematura siguin inferiors»

Segons 'El Espanyol', el cafè és una de les begudes més consumides arreu del món i el nostre estimulant predilecte del dia a dia. Fa tres dècades, el professor Thelle va trobar indicis que el seu consum estava relacionat amb l'augment del colesterol total, i específicament, del colesterol LDL o 'colesterol dolent', fins al punt que es podia declarar un «risc per a la salut».

Tres dècades enrere...

Entre 1985 i 2003, l'estudi va reclutar una mostra representativa de la població de Noruega: 508.747 ciutadans d'ambdós sexes i d'una edat compresa entre els 20 i els 79 anys. Tots ells van completar els qüestionaris sobre la quantitat, el tipus de cafè consumit i sobre tots els factors que podrien influir sobre el seu risc cardiovascular: tabaquisme, activitat física, nivell sociocultural, tensió arterial, nivells de colesterol, etc.

Durant els 20 anys que s'ha perllongat aquest treball, un total de 46.341 participants van morir. 12.621 morts es van deure a problemes cardiovasculars i d'aquestes, 6.202 a un infart. Com a norma general, beure cafè no es va relacionar amb un risc augmentat. A l'inrevés. Prendre cafè de filtre es va associar amb un 15% menys de probabilitats de morir prematurament per qualsevol causa.

Enfront de les persones que no van provar el cafè, prendre'l filtrat va suposar un risc d'un 12% menor pel que fa a la mortalitat cardiovascular en homes i fins a un 20% menys per a les dones. El menor índex de morts es va donar entre els que consumien entre una i quatre tasses de cafè de filtre al dia, unes diferències que es mantenien constants un cop eliminats la resta dels hàbits de risc.

Cafè amb filtre o sense filtre?

El consum de cafè sense filtrar, una cosa molt habitual a Noruega fins fa alguns anys, es va relacionar amb una major mortalitat cardiovascular entre els majors de 60 anys. «Hem pogut apreciar un canvi d'hàbits, amb els homes i dones joves passant-se al consum de cafè de filtre i reduint així la forta associació amb problemes de cor. Però a les persones de més edat els costaria més canviar de costums», ha advertit l'investigador.

En el cas de les persones que pateixen hipercolesterolèmia, Thelle ha alertat que ni tan sols les cafeteres italianes per infusió podrien oferir un filtratge prou depurat per a ser segur. «Per als altres, beveu cafè amb la consciència tranquil·la, però que sigui de filtre».


Comentaris

envia el comentari