En els darrers anys, el comportament de consum a Espanya ha experimentat canvis dràstics. CaixaBank ha llançat un informe que mostra com les prioritats dels espanyols, pel que fa a les despeses, han variat. Segons els patrons de consum nous, s'ha generat un fenomen que rep el nom de diverflació.
Què és la "diverflació"?
La diverflació és un fenomen que descriu la creixent tendència de les persones a prioritzar la despesa en experiències de gaudi immediat. Això fa referència, principalment, a viatges, entreteniment i gastronomia, en lloc de béns duradors o inversions a llarg termini.
Segons l'anàlisi de CaixaBank, aquest fenomen ha guanyat terreny els darrers anys. A mesura que els consumidors busquen aprofitar al màxim el seu temps lliure després del confinament i la incertesa econòmica.
Comparativa: abans i ara: En què gasten els espanyols?
Als anys anteriors a la pandèmia, el consum a Espanya es caracteritzava per la inversió en béns d'alta durabilitat. Parlem de cotxes, electrodomèstics i habitatges. Tot i això, després del confinament i els canvis econòmics, l'enfocament del consumidor mitjà ha variat cap al "viure el present".
Els números confirmen aquest canvi en els patrons de consum, que difereix de les crisis anteriors. Segons l'Enquesta de Pressupostos Familiars de l'INE, la despesa mitjana per llar en roba i calçat va disminuir de 1.463,11 euros el 2018 a 1.319,98 euros el 2023. En contrast, la despesa en restaurants i hotels va augmentar de 2.947,56 euros 3.310,67 euros durant aquest mateix període.
D'altra banda, hem reduït la despesa en mobles i articles per a la llar, passant de 1.371,91 euros el 2018 a 1.349,33 euros el 2023.
Si s'observa la despesa total per llar, l'habitatge (31,8%) i l'alimentació (16,3%), que són dues necessitats bàsiques, continuen sent les partides principals. Tot i això, les categories següents estan més relacionades amb l'oci, com és el cas del transport (11,6%) i, sobretot, de l'hostaleria (10,1%).
Això implica que gastem en bars i restaurants només sis punts percentuals menys que en aliments. Per la seva banda, la despesa en vestimenta i calçat representa només el 4% del total per llar.
Els problemes de la diverflació
Si bé aquest fenomen pot semblar positiu emocionalment, CaixaBank adverteix sobre alguns possibles problemes associats a la diverflació.
En primer lloc, aquest canvi d'enfocament en les despeses pot comportar un menor estalvi per al futur. Això podria generar dificultats a llarg termini. Especialment en temps de crisi o imprevistos econòmics.
A més, l'informe assenyala que la preferència per la despesa en lleure i benestar pot desincentivar els consumidors de fer inversions a llarg termini. Fent referència a la compra de propietats o la planificació per a la jubilació. Això podria tenir repercussions en l'estabilitat financera de moltes famílies espanyoles.
Tot i aquests advertiments, l'entitat bancària reconeix que aquest canvi en el comportament reflecteix un context econòmic i social que ha canviat dràsticament. Les experiències i el gaudi del temps lliure tenen més pes que mai a la vida dels ciutadans.