Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home amb expressió de sorpresa i la mà a la boca està davant d?una sucursal bancària amb un signe d?exclamació vermell al costat.

CaixaBank alerta del nou frau que buida el teu compte bancari: molt de compte amb això

CaixaBank, preocupat pels seus clients, adverteix sobre un frau que circula i que et pot fer perdre molts diners

En un entorn digital cada cop més complex, CaixaBank ha llançat una advertència sobre una nova estafa que circula per les xarxes socials. Parlem de l'estafa dels innocents “likes”. Aquest tipus de frau sembla inofensiu al principi, però pot acabar costant molt més del que t'imagines, fins i tot fins a 180.000 euros en casos extrems.

Una dona amb expressió de preocupació està dreta amb un cartell de CaixaBank.
CaixaBank adverteix que en aquest frau s'aprofiten persones amb necessitats econòmiques | dimaberlinphotos, CaixaBank, Google Maps

Com operen els estafadors darrere dels likes?

L'engany comença de manera senzilla. A través de xarxes socials o aplicacions de missatgeria com WhatsApp, els estafadors us conviden a participar en una activitat aparentment inofensiva. Aquesta consisteix a donar “likes” a publicacions o seguir comptes a canvi de petites recompenses econòmiques.

Al principi, et poden fer creure que és una feina fàcil i ràpida, fins i tot fan un petit pagament inicial per guanyar-se la teva confiança. Tot i això, a mesura que avances a l'estafa, els delinqüents comencen a demanar més compromisos.

Per exemple, et conviden a participar en grups de Telegram on suposadament podràs guanyar més diners, però només si hi inverteixes primer. A poc a poc, et manipulen perquè transferissis més sumes de diners, que suposadament seran tornades amb una comissió. La realitat és que aquests diners mai no tornaran i els estafadors desapareixen sense deixar rastre.

Una dona gran amb expressió de sorpresa davant d'un edifici de CaixaBank.
CaixaBank també assenyala com a persones en risc els que es manegen menys al món digital | Google Maps, Getty Images Signature de Willowpix, catalunyadiari.com

Com et pots protegir d'aquesta estafa?

La primera regla per protegir-te és desconfiar de qualsevol oferta de treball o proposta que prometi diners fàcils. Encara més, has de desconfiar si és a canvi de likes o seguiments en xarxes socials. Aquests fraus s'aprofiten de persones en situacions econòmiques complicades o amb poca experiència al món digital.

Per evitar ser víctima, CaixaBank llança una sèrie de recomanacions per protegir-se.

  • No facilitis mai dades personals o financeres a través d'aplicacions de missatgeria com WhatsApp.
  • Sempre has de verificar la veracitat de qualsevol oferta que rebis en línia. Si alguna proposta et genera dubtes, la millor opció és ignorar-la i reportar-la com a correu brossa.
  • Heu de mantenir els vostres sistemes de seguretat actualitzats.
  • Estigues alerta davant qualsevol sol · licitud d'enviament de diners, encara que sembla provenir d'una font fiable.

Recorda que encara que aquests innocents “likes” puguin semblar una activitat sense conseqüències, darrere es pot amagar una estafa. I et pot fer perdre molts diners i dades sensibles. Estigues alerta i protegeix la teva seguretat digital seguint les recomanacions de CaixaBank.