Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Edifici de pisos

CaixaBank adverteix del que passarà amb els habitatges a Catalunya en 2023

CaixaBank assenyala el panorama a què ens enfrontarem el pròxim any

CaixaBank, el banc més gran d'Espanya, s'ha atrevit a llançar un pronòstic sobre els habitatges al nostre país. I tot arran de la inflació, un dels problemes més importants a què ens hem enfrontat aquest any i que el mercat immobiliari ha notat.

Els propietaris que segueixen pagant el seu habitatge, a més a més, han de fer front a la pujada dels tipus d'interès, cosa que es tradueix en quotes més grans. Naturalment, això afecta les hipoteques de tipus variable, que fins ara estaven 'de moda'.

Aquests hipotecats han passat del -0,5% que l'euríbor marcava el 2021 fins a superar el 3% els últims temps. En aquest sentit, cal remarcar que parlem d'uns valors històrics no vistos a la darrera dècada.

Això és el que ha dit CaixaBank sobre el preu de l'habitatge

Però la pujada dels tipus d'interès anunciada i imposada pel BCE no és l'únic problema que afecta el mercat immobiliari. Així ho ha determinat una de les darreres anàlisis que ha dut a terme CaixaBank Research.

Aquesta àrea de la companyia crea i publica diverses investigacions econòmiques. Gràcies a aquesta anàlisi, hem pogut conèixer que el preu dels immobles «s'alentiria de manera notable el 2023». Tot i això, també hi ha espai per a l'esperança, ja que també recalquen que es pot mantenir «una taxa de creixement positiva».

Bloc de pisos
La pujada dels tipus d'interès no és l'únic problema del mercat | GETTY IMAGES

Els preus creixeran gairebé un 6%

Totes aquestes dades han estat determinades l'estudi 'Perspectives econòmiques i del sector immobiliari: Com serà l'actual cicle immobiliari?', dut a terme per CaixaBank.

S'hi diu que la taxa de creixement podria ser de l'1,7%, en comparació del 7,1% que estava previst per al 2022. A més a més, es revela que pujarà un 2% pensant el 2024. Així es confirma tenint a la mà les dades sobre les transaccions que ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística, conegut com a INE per les sigles.

En aquest sentit, segons la previsió de CaixaBank, i tenint en compte les dades de taxació d'habitatges que publica el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, els preus dels immobles poden créixer fins a un 5,9% el 2022. El 2023, per la seva banda, podrien assolir l'1,5% i, el 2024, el 2%.

D'acord amb l'estudi, aquest augment del preu pot ser el primer signe d'alentiment a la demanda d'immobles. Sí, perquè aquesta podria baixar a la segona meitat d'aquest mateix any.

Així mateix, podria retrocedir fins i tot un 10% el proper any. Això sí, remarquen que podria no arribar a ocasionar «una correcció brusca» dels preus «en tant que el mercat no acumula greus desequilibris».

Aquestes són les dades de CaixaBank sobre les compravendes

Les dades que ofereix l'estudi de CaixaBank Research  és que el 2022 podria acabar amb unes 550 mil operacions de compravenda. No obstant això, els visats d'obra nova creixeran fins als 100 mil.

Foto del logo de CaixaBank.
Els preus de l'habitatge podrien encarir-se un 5,9% segons CaixaBank | Europa Press

El proper any, però, l'estimació frega les 480 mil compravendes i els 100 mil visats. Tot i això, les previsions milloren de cara al 2024, amb prop de 500 mil compravendes i 105.000 visats respectivament.

L'escassa oferta d'obra nova, un altre problema

Un altre dels problemes que afecta el mercat immobiliari és l'escassa oferta d'habitatge nou, amb una producció de només 109.000 els últims mesos. Això limitarà l'oferta general, ja que la creació anual neta d'immobles se situa a 180 mil.

L'estudi de CaixaBank avala que l'oferta també s'enfronta al problema de l'encariment dels costos de producció. D'acord amb les dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, els costos van patir a l'agost un augment del 13,76% interanual i durant l'acumulat dels mesos anteriors van pujar un 15,7%.