CaixaBank preveu augmentar sensiblement el volum de provisions per a fer front a la deterioració que pugui produir-se en la qualitat de la cartera de crèdit davant els potencials i significatius riscos derivats de la crisi del coronavirus.
L'entitat ha avaluat la situació de manera preliminar i apunta a un significatiu augment del risc de crèdit, la qual cosa implicarà la necessitat d'elevar les dotacions, tenint en compte les pèrdues esperades sota l'estàndard comptable IFRS-9, amb un cert biaix procíclic.
El grup presidit per Jordi Gual es va anotar 376 milions d'euros de pèrdues per deterioracions d'actius financers per a l'exercici complet del 2019. Només per als tres primers mesos de 2019 se situaven en 146 milions d'euros, una xifra que ara s'elevarà sensiblement, segons ha avançat CaixaBank en el fullet continuat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
En una setmana se sabrà quin ha estat l'impacte
El banc presentarà els comptes del primer trimestre de 2020 dijous que ve 30 d'abril, el mateix dia que BBVA i Banc Sabadell. Seran els primers comptes en els quals es reflecteixi part de l'impacte de la crisi que ha generat la pandèmia.
CaixaBank explica que pren com a risc de crèdit qualsevol pèrdua de valor dels actius enfront d'un client o contrapartida per la deterioració de la capacitat dels mateixos per a assumir els seus compromisos amb el grup.
En aquest sentit, ha destacat les mesures posades en marxa pel govern i pels organismes internacionals com el Banc Central Europeu (BCE) amb l'alleujament dels requeriments de capital, però assumeix que no seran suficients per a mitigar de manera completa l'increment de contingència.
CaixaBank ha recordat, entre altres, els Reials decrets llei de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social de la Covid-19, que inclouen la pròrroga de quatre anys addicionals a la suspensió dels llançaments per a deutors vulnerables i l'ampliació del concepte de col·lectiu vulnerable.
També ha assenyalat l'establiment de mesures conduents a permetre la moratòria d'un a tres mesos del deute hipotecari per a l'adquisició de l'habitatge habitual dels qui pateixen dificultats extraordinàries per a atendre el seu pagament, que inclouen els crèdits al consum; o el desbloqueig d'avals públics de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a empreses i autònoms afectats.
En suma, CaixaBank ha subratllat que la pandèmia està afectant «significativament» l'activitat econòmica d'Espanya i Portugal, entre altres països, per la qual cosa podria perjudicar la situació financera i el perfil de riscos del grup.
Mentrestant, per a enfortir la seva solvència, l'entitat ja va anunciar que ha pres decisions atès que es dota de capacitat i flexibilitat per a donar suport a l'economia.
En aquesta línia, va reduir el dividend amb càrrec a l'exercici 2019 i també ha apostat per modificar la política de dividends per a l'exercici 2020, de manera que distribuirà un dividend en efectiu no superior al 30% del benefici net reportat, enfront del percentatge superior al 50% fixat anteriorment.
A més, l'entitat va rebaixar els objectius de la ràtio de solvència 'CET1' a l'11,5%, des del 12%. En el pla retributiu, tant el conseller delegat com la resta de l'alta direcció van renunciar a la seva retribució variable de 2020.