CaixaBank adverteix una vegada més als clients dels riscos que implica obrir cert tipus de notificacions. Darrere de molts missatges que els poden arribar a través del correu electrònic o el mòbil es pot amagar un intent d'estafa.
És prou conegut per tots que les noves tecnologies han arribat per fer-nos la vida més senzilla. Avui dia qualsevol tràmit es pot fer en molt poc temps i sense necessitat de dirigir-se als llocs. Tot se simplifica gràcies a Internet.
Però, això també ho aprofiten els delinqüents, que aconsegueixen treure partit a aquests avenços. Cada cop estem més familiaritzats amb termes com 'phishing' o 'smishing', que consisteixen en modalitats d'estafa. L'objectiu principal de les seves pràctiques és l'obtenció de dades o l'accés als comptes.
Compte amb els missatges sospitosos que t'arriben al mòbil
A causa del repunt de casos en els últims temps, des de CaixaBank han posat en marxa una campanya d'alerta. Paren especial atenció sobretot als correus electrònics i SMS que ens fan arribar els estafadors. Gairebé sempre es fan passar per un banc, però també poden suplantar un organisme públic o una companyia energètica, per exemple.
Aquests missatges inclouen un enllaç al qual ens conviden a fer clic. En cas de fer-ho ens redirigirà a una web falsa. Expliquen que només fent clic ja podrien extreure les nostres dades, publica el diari Ideal.
Recomanacions a tenir en compte per no caure al parany
Aquesta qüestió va adquirint amb el temps una rellevància més gran. Sobretot a causa de l'augment de víctimes que s'han anat acumulant durant els últims mesos. Insisteixen en la necessitat que els ciutadans prenguin consciència del risc que implica aquest tipus d'accions.
Recorden que cal fer un ús adequat dels dispositius electrònics, així com dels correus electrònics i comptes. En primer lloc, aconsellen desconfiar completament dels missatges que ens puguin enviar en nom del banc. Sobretot si són inesperats o donen resposta a alguna sol·licitud no requerida.
És el cas, per exemple, de serveis o productes no contractats. Val a dir que les entitats no recorren a aquesta mena de canals per contactar amb els clients. En tot cas, utilitzen el correu ordinari o fins i tot truquen per telèfon.
En segon terme conviden a parar atenció al llenguatge que fan servir els delinqüents en les comunicacions. En cas que tinguem algun tipus de dubte, el més convenient seria posar-ho en coneixement de la nostra oficina. S'encarregaran d'aclarir-nos si estem davant d'un intent d'estafa.
Els missatges dels estafadors destaquen sobretot per incitar a la urgència. Solen demanar informació confidencial i gairebé sempre ens esgoten al màxim perquè ho fem de forma immediata. D'aquesta manera no hi haurà possibilitats de pensar ni tampoc de consultar-ho amb ningú i el risc de fallar és més gran.
S'ha d'evitar seguir-los el joc i tan aviat com ens arribi el missatge a la bústia d'entrada eliminar-lo. La tercera recomanació fa referència als enllaços. Cal que mai es punxi sobre ells, ja que acabarem en pàgines fraudulentes.
Compte amb el llenguatge i les faltes d'ortografia
Finalment, hi ha un detall revelador que ens farà pensar que estem davant d'una cosa sospitosa i són les faltes d'ortografia que solen contenir aquests textos, a més d'un llenguatge poc formal. Això ha de fer saltar totes les alarmes.
Els bancs mai et remetran una comunicació amb aquestes característiques. Això últim sol produir-se pel fet que moltes vegades són traduccions que poden venir carregades amb múltiples errors.
Per tant, si t'arriba un missatge amb alguna d'aquestes peculiaritats, el més adequat és que et posis en contacte amb el banc i no feu res. Un cop et confirmin la seva irregularitat, procediràs a esborrar-ho de manera immediata.