Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home somrient amb una samarreta blava apareix davant d?una sucursal de CaixaBank, amb una imatge superposada d?una mà sostenint bitllets d?euro.

CaixaBank llança un missatge a tots els pares a Espanya: es pot fer avui mateix

CaixaBank ha llançat sis propostes divertides perquè els pares introdueixin als seus fills la cultura financera

A CaixaBank saben que és molt important impulsar l'educació financera dels nens des d'una edat primerenca. No només perquè tinguin els coneixements essencials per gestionar els diners de manera efectiva, sinó també per prendre decisions informades en el futur. És per això que el banc ha compartit alguns consells perquè els pares ajudin els fills a formar la seva cultura financera.

I és que, des de ben petits, els nens haurien de ser capaços d'entendre conceptes com inversió, estalvi, despesa i pressupost. D'aquesta manera desenvoluparan habilitats molt útils i en el futur podran prendre decisions financeres responsables.

Els 5 consells de CaixaBank als pares amb fills petits

Si els pares també van una mica perduts en això de l'educació financera, CaixaBank ha llançat diversos consells perquè tot sigui més fàcil.

Seu del banc CaixaBank vist des de l'exterior
CaixaBank recorda la importància de tenir una bona educació financera des de petits | Europa Press

Ensenya'ls el valor de les coses

Per transmetre conceptes d'economia circular als nens, una manera senzilla és involucrar-los en la preparació de les maletes per a un viatge. Organitza els objectes en dos munts: els més vells i els nous. Després, reflexioneu junts sobre els objectes vells: Continuen sent necessaris? Estan en bon estat?

Aquest exercici ajuda a decidir què cal portar, què reemplaçar i què descartar. Si s'opta per reemplaçar o descartar alguna cosa, considereu si l'objecte pot tenir un nou ús o ser donat. Per exemple, el programa Comparteix i Recicla de l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ) permet donar joguines en bon estat o reciclar-les segons correspongui.

Que aprenguin a gestionar els diners

L'estiu ofereix una oportunitat perquè els nens continuïn aprenent a gestionar els seus diners, fins i tot quan la rutina canvia. Tot i que és un temps més relaxat, és beneficiós mantenir l'hàbit de donar-los la paga setmanal.

Imatge de fons d´una família amb dos fills d´esquena i amb caixes, i una altra imatge d´una mà amb bitllets d´euros
Deixa que els més petits gestionin els seus diners | Studioroman, Getty Images

Durant les vacances, els nens enfronten noves decisions de despesa, com ara triar entre activitats recreatives i estalviar per a un nou còmic. Aquests dilemes permeten practicar habilitats financeres en un context diferent, ajudant-los a desenvolupar les seves capacitats d'estalvi i gestió de la despesa.

L'estalvi, una cosa fonamental

Durant l'estiu, és crucial no suspendre els hàbits d'estalvi especialment perquè les temptacions poden augmentar. Els adults han de liderar l'exemple en controlar les despeses impulsives. Una estratègia efectiva és establir un objectiu d'estalvi familiar, com ara visitar un parc aquàtic, per motivar els nens.

Es pot reservar una petita part del pressupost familiar regularment per a una guardiola destinada a cobrir el cost de la visita. És beneficiós que els nens participin en el procés d'estalvi, fins i tot contribuint amb una part de la paga, per reforçar l'aprenentatge sobre la importància de l'estalvi i el treball en equip.

Pal o columna exterior amb el logo de CaixaBank davant del mateix banc
CaixaBank recorda que l'estalvi és una cosa fonamental | Europa Press

Impulsa el consum responsable

Anar de compres és una oportunitat excel·lent per ensenyar els nens a ser consumidors responsables, especialment durant les vacances quan es pot fer de manera més relaxada. Implicar els nens a la compra els permet aprendre a analitzar publicitat, comparar preus per estalviar i valorar la qualitat i necessitat dels productes.

Elaborar una llista de la compra amb ells ajuda a diferenciar entre allò necessari i allò superflu, així com a prioritzar els productes. Aquests aprenentatges els proporcionen habilitats valuoses per prendre decisions financeres informades.

Que es vagin acostumant a l'ús dels diners

Quan els nens són prou grans, poden començar a fer encàrrecs i compres petites planificades, com anar a comprar pa, el diari o fruita. Aquesta pràctica els ajuda a familiaritzar-se amb el maneig dels diners, a verificar el canvi i a entendre factors que influeixen en el preu dels productes, com ara qualitat, pes i disponibilitat estacional.

Muntatge amb un home fent un examen tipus test i dues mans subjectant diversos bitllets d'euro
Anar fent petites transaccions pot ser una forma molt interessant d'aprendre | Getty Images

La importància de gastar amb cap

Aprendre a prioritzar i controlar els impulsos de despesa és fonamental a l'educació financera. Involucrar els nens en la planificació d'activitats de lleure durant les vacances pot ensenyar-los a gestionar el seu pressupost de manera efectiva.

Per fer-ho, podeu elaborar una llista d'activitats setmanals ordenades per cost, des de les gratuïtes fins a les més cares. Els nens poden participar en la valoració i l'ajustament d'aquestes activitats segons el pressupost disponible.

Així, podran triar entre opcions més econòmiques o despeses més altes amb activitats gratuïtes. A més, aquest procés els ensenya a identificar i quantificar les despeses ocultes associades a cada activitat, com les crispetes al cinema o el transport.