Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona amb expressió de preocupació està dreta amb un cartell de CaixaBank.

CaixaBank ja no es mossega la llengua: l'important missatge que arriba als clients

CaixaBank es veu obligat a actuar davant l'important nombre de casos que s'han donat en els darrers temps

CaixaBank ha llançat un missatge crucial als seus clients, advertint-los sobre l'augment de fraus a l'entorn digital. Les estafes han esdevingut més sofisticades i freqüents. I els ciberdelinqüents utilitzen diverses tàctiques per obtenir dades personals i bancàries.

Per això convé estar atent i extremar les precaucions al màxim cada cop que ens arriba una comunicació del banc. No sempre són avisos oficials

Persona amb expressió d'angoixa, amb el logotip de CaixaBank a l'esquerra i una mà sostenint un telèfon amb l'aplicació de WhatsApp a la dreta.
Cal posar atenció als missatges que ens arribin al mòbil | Getty Images, Natee Meepian's Images, CaixaBank

Tipus d'estafes més comunes

Phishing

El phishing és una de les estafes més conegudes. Passa quan els delinqüents envien correus electrònics que semblen ser una entitat fiable, com CaixaBank. El fan servir per robar informació sensible com contrasenyes o dades bancàries.

Aquests correus solen incloure enllaços que porten a pàgines falses on els usuaris ingressen les dades sense saber-ho.

Smishing

Similar al phishing, el smishing utilitza missatges de text (SMS) en lloc de correus electrònics. Els delinqüents envien missatges que aparenten ser de bancs o altres serveis importants.

L'objectiu és que l'usuari faci clic a un enllaç o respongui al missatge. El que pot resultar en el robatori de dades o la instal·lació de codi maliciós al telèfon.

Vishing

El vishing combina la paraula “voice” (veu) amb phishing. Consisteix en trucades telefòniques fraudulentes en què els estafadors es fan passar per empleats de bancs. El propòsit és obtenir informació bancària o personal.

CaixaBank adverteix als seus clients que desconfiïn de qualsevol trucada en què se'ls demanin dades sensibles.

Estafa comercial

En aquest tipus de frau, els estafadors creen pàgines web falses que simulen ser botigues en línia legítimes. Quan el client realitza una compra, mai rep el producte ni pot recuperar els seus diners. És fonamental verificar l'autenticitat de les botigues abans de fer compres en línia.

Frau d'inversions

Aquest tipus dʻestafa es presenta quan els delinqüents ofereixen inversions en productes falsos o fraudulents. Prometen alts rendiments en poc temps. CaixaBank adverteix que aquests esquemes solen ser massa bons per ser veritat.

Sempre és important consultar un assessor financer abans d'invertir.

Estafa del like

Aquest frau és comú a xarxes socials, on s'ofereixen diners o recompenses a canvi de “m'agrada” en publicacions. Tot i això, aquestes ofertes solen ser un parany per recopilar informació personal, que després s'utilitza per a altres fraus.

Home amb expressió de sorpresa davant d'una sucursal bancària i una imatge d'un telèfon mòbil a la cantonada superior dreta.
Desconfia de certes comunicacions que t'arribin fent-se passar per personal del banc | CaixaBank, Getty Images

Recomanacions de CaixaBank per evitar estafes

CaixaBank ofereix diverses recomanacions perquè els seus clients no caiguin en aquests paranys. Aquí et deixem els consells més importants:

  • No compartir informació personal. Mai no revelis dades sensibles com contrasenyes o números de compte per correu, SMS o telèfon. Llevat que estiguis absolutament segur que parles amb el teu banc.
  • Verificar sempre els enllaços. Si reps un correu o missatge sospitós, no feu clic als enllaços. Sempre ingressa directament a la web de CaixaBank per comprovar qualsevol comunicació.
  • Desconfiar d'ofertes massa bones. Si reps una oferta que sembla massa atractiva, és probable que sigui un frau. Consulta sempre amb experts abans de fer una inversió.
  • Usar l'autenticació de dos factors. Activa mesures de seguretat addicionals com l'autenticació de dos factors per protegir els comptes.
  • No caure a la pressió d'urgència. Els estafadors solen intentar crear un sentit d'urgència. No tingueu pressa per llevar a compartir informació o realitzar accions sota pressió.