El Port de Tarragona vol recuperar el falcó pelegrí, espècie que anys enrere nidificava a les instal·lacions del recinte portuari. Durant aquest mes de desembre s'ha iniciat la campanya per recuperar aquesta espècie.
L'actuació ha consistit en la col·locació d'unes caixes niu de fusta i adequar una cornisa a les sitges ubicades al Moll de Reus. Segons detalla el Port, un estudi va determinar que aquesta es tracta d'una ubicació on els falcons s'hi aturen sovint.
Més opcions per la nidificació
La campanya de recuperació dels falcons ha estat fruit de la col·laboració de diverses entitats, com Galanthus Natura, entitat compromesa amb la preservació i conservació de la naturalesa nascuda el 1995, i qui ha liderat el projecte.
Galanthus es va encarregar de proporcionar les caixes niu, que van ser col·locades pel Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. A l'acció també hi ha col·laborat Cementos Portland, responsables de les sitges, l’obra social ‘La Caixa’ i la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
L'objectiu d'adaptar aquests tres espais de nidificació, les dues caixes niu i la cornisa, és afavorir la colonització de l'espai. El projecte ha partit de la premissa que com més opcions tingui la parella de falcons, més fàcil serà que opti per reproduir-se.
La recuperació de la biodiversitat autòctona és una de les metes incloses dins de l’eix Sostenibilitat ambiental i Biodiversitat del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 del Port de Tarragona.
16 anys sense falcons
L'any 2004 va ser la darrera vegada que els falcons pelegrins van criar al Port de Tarragona, ho van fer damunt una grua. Des de llavors, aquests ocells no han tornat a reproduir-se a l'espai portuari, probablement per la falta d'un lloc adequat per fer el niu, segons s'explica des del Port.
Actualment, el falcó pelegrí és una espècie protegida per la legislació a Catalunya, així com a la resta de l'estat i la Unió Europea. El falcó és un ocell rapinyaire territorial que s'alimenta principalment de coloms, animal força abundant a la ciutat de Tarragona.
Una de les peculiaritats de l'espècie és que no construeix cap niu mitjançant cap material, com poden ser branques, fulles i altres. Simplement es tracta d'una petita depressió d'entre 10 i 20 centímetres.
Des de mitjans de gener i fins a finals de febrer o mitjans de març, quan té lloc la posta dels ous, és possible observar les espectaculars parades nupcials dels falcons. Es tracta d’una sèrie de pautes de comportament que tenen l’objectiu de refermar els llaços conjugals de la parella.
D'aquesta manera, el projecte de nidificació dels falcons pretén que aquest espectacle aeri, per part d'un ocell tan característic, torni a representar-se al cel del Port de Tarragona.