Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Accés Cala Romana

Cala Romana, un barri envoltat d'espais naturals que vol desfer-se de l'estigma d'urbanització elitista

Passat, present i els reptes de futur d'aquest barri de Llevant que reivindica inversions i la seva pertinença a Tarragona

Accés Cala Romana
Cala Romana està ubicada a tocar de l'N-340 i és la porta d'entrada a la platja Llarga. | Àngel Ullate

Corria el juliol de l'any 1959, ara fa poc més de 60 anys, quan l'Ajuntament de Tarragona, sota mandat de l'alcalde Rafael Sanromà, rebia el projecte i els plànols de Cala Romana, que primer seria una urbanització i que acabaria esdevenint, amb el temps, un barri més de la ciutat, ubicat a la zona de Llevant.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Segons explicava la premsa de l'època, es va presentar «el projecte d'ordenació i urbanització que amb el nom de Cala Romana comprendrà els terrenys denominats actualment Mas de la Cota i Mas Talao, situats al sector est del nostre terme municipal, entre la Savinosa i la Ciutat Residencial».

Cala Romana
Parada de l'autobús de Cala Romana, al peu de l'N-340. | Àngel Ullate

Els anys 60 i 70 van ser de gran desenvolupament a la zona, amb la construcció d'habitatges, restaurants i el trasllat de les instal·lacions del Club Tennis Tarragona, aprovat per l'assemblea de socis de l'entitat el 20 de maig de 1962.

Fa més de tres dècades, la urbanització va ser recepcionada per l'Ajuntament, convertint-se d'aquesta manera en barri de la ciutat de ple dret. Part del clavegueram municipal es va instal·lar a mitjans dels anys 80, mentre que no va ser fins al 1989 quan la recollida d'escombraries va arribar a Cala Romana.

L'estigma que arrossega el barri

El president de l'AVV Cala Romana, Saül Garreta, ens explica que «arrosseguem l'estigma d'associar Cala Romana amb 'pijos' i la realitat és que som un barri més de la ciutat, que fa dècades que està recepcionat per l'Ajuntament, on no hi ha hagut pràcticament manteniment».

Actualment hi ha uns 300 habitatges a Cala Romana. El perfil dels veïns del barri ha canviat amb el pas del temps. Tradicionalment hi havia gent benestant, amb un alt poder adquisitiu, convivint amb casetes d'estiuejants centre-europeus, sobretot belgues i alemanys. Avui en dia, segons comenta Saül Garreta, hi ha gent amb un perfil més de classe mitjana i molts d'aquells veïns d'alt poder adquisitiu s'han fet grans i ara només passen els estius Cala Romana, ja que tenen pis a Tarragona.

Saül Garreta
Saül Garreta és el president de l'AVV Cala Romana des de fa uns mesos. | Facebook TEDxTarragona

Garreta té 47 anys, va néixer a Cala Romana i és president de l'associació de veïns des de fa uns mesos. I pel barri no demana projectes faraònics. La seva llista de necessitats del barri és curta, però molt clara. Més manteniment, més seguretat, un semàfor a l'N-340 per evitar més morts, un carril bici que connecti el barri amb el centre de Tarragona i un urbanisme que pensi més en les persones que no en els cotxes.

El canvi de les canonades d'aigua, una inversió polèmica

El president de l'AVV Cala Romana lamenta que «en trenta anys no s'ha gastat ni un sol euro al barri i ara ja ens toca». Saül Garreta assegura que «de 'pijos' no en tenim res i volem ser tractats com a tarragonins que som. No pot ser que siguem un barri amb un manteniment deficitari, amb zones verdes i neteja que deixen molt a desitjar».

Obres Ematsa Cala Romana
Ematsa està realitzant obres per canviar les canonades d'aigua al barri de Cala Romana. | Àngel Ullate

Actualment, Ematsa està executant una inversió d'un milió d'euros a Cala Romana per tal de substituir les actuals canonades d'uralita. El representant veïnal afirma que «ens ho venen com una millora, però no suposa cap millora objectiva pel barri perquè les canonades de fibrociment no tenen afectació a la salut. Fan les obres perquè volen millorar l'eficiència de la xarxa, que pateix moltes fuites d'aigua».

Així mateix, els veïns del barri lamenten que les obres que estan en marxa, que han aixecat bona part dels carrers del barri, no s'aprofitaran per millorar l'accessibilitat, ampliar voreres que no compleixen amb la normativa o soterrar línies elèctriques o de telecomunicacions que s'estenen de pal a pal arreu de Cala Romana.

Cala Romana
Exemple de vorera estreta, amb barreres arquitectòniques, a Cala Romana. | Google Maps

En els primers mesos d'aquest 2019, van acordar amb l'anterior govern municipal que les actuacions deixessin els carrers preparats per tal que, acabades les obres d'Ematsa, es pogués actuar, mitjançant contribucions especials. Finalment, no es va fer i amb el canvi de govern ja era massa tarda per canviar el projecte.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El que es va poder aconseguir és que les voreres incorporessin una vorada remuntable per poder fer plataforma única en el futur. Tot i això, les voreres dels carrers del barri continuaran sense complir la normativa, estretes i amb barreres arquitectòniques.

Un barri que prioritzi les persones

Saül Garreta, arquitecte de professió, té clar que el futur del barri demana prioritzar les persones, millorant la seva comunicació i mobilitat. La seva fórmula passa per peatonalitzar els carrers, apostant per la plataforma única, connectar el barri amb els equipaments i els serveis a peu i en transport públic.

Imatge d'un accident a l'N-340 al seu pas per Cala Romana. | Cedida

En aquest sentit, el president de l'AVV Cala Romana explica que més enllà de crear equipaments i serveis al barri, apostar per la connexió i la mobilitat. Saül Garreta posa l'exemple de «la Vall de l'Arrabassada o la Residencial, que podrien estar connectades a peu i en bicicleta». Reclamen un carril bici fins a Tarragona que «acabaria amb la gran majoria de mancances i fer-lo no és tan difícil, la carretera té l'amplada suficient per fer un carril perfectament segur».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Una de les mancances que denuncia Garreta són «les dues parades d'autobús, que són una vergonya, i on hi ha hagut víctimes mortals». El líder veïnal afirma que «tot són excuses, però quan t'hi jugues vides humanes no pots tenir dues parades tan perilloses com aquestes». Per això demanen la instal·lació immediata d'un semàfor que reguli amb seguretat el pas de persones per l'N-340 i el gir dels cotxes al barri.

L'actual govern municipal, format per Esquerra i En Comú Podem, està decidit a tirar endavant la instal·lació del semàfor a Cala Romana pròximament i a fer el carril bici per connectar Llevant amb el centre de la ciutat de cara a l'any 2021, segons va explicar la setmana passada el portaveu del govern, Xavi Puig.

Cala Romana, lleure i esport

La Rambla Nova i voltants és zona per passejar i anar de botigues (ara menys que abans). La Part Alta és el barri de la ciutat per anar a fer un vermut, dinar o sopar. Bonavista té el 'mercadillo' i les tapes. «I Cala Romana és el barri més important de Tarragona al voltant del lleure i l'esport», afirma Saül Garreta.

Club Tennis Tarragona
El Club Tennis Tarragona es va instal·lar a Cala Romana a principis dels anys 60. | Àngel Ullate

El Club Tennis Tarragona, que ha sumat recentment les instal·lacions del Tennis Park, està ubicat a Cala Romana des dels anys 60 i és el club amb més socis de la ciutat després del CN Tarraco. A això, cal sumar-hi que «Cala Romana és la porta a la platja Llarga, que et comunica amb el Bosc de la Marquesa i Cala Fonda, un espai mediambiental de primer nivell a tocar d'una àrea metropolitana que inclou Tarragona, Salou o Cambrils, entre altres».

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Saül Garreta creu que «en el moment que tot això estigui connectat amb un tramvia, un transport públic de qualitat, estarem davant la Califòrnia del sud d'Europa». «És un lloc privilegiat i hauria de ser utilitzat encara més per tots els tarragonins i que també beneficiaria el turisme de la ciutat», reflexiona.

Donar resposta a la inseguretat

Una de les grans preocupacions a Cala Romana és la seguretat. Hi ha molts robatoris i clar exemple és que fa unes setmanes se'n van produir tres en només quatre dies. Entre les solucions que proposen els veïns és una major presència policial, però per sobre de tot millorar l'enllumenat i instal·lar càmeres amb lectors de matrícules a les dues entrades/sortides del barri.

Cala Romana Mossos
Imatge d'un operatiu dels Mossos d'Esquadra a Cala Romana. | ACN

Saül Garreta lamenta que «tot són bones paraules dels cossos policials, però a l'hora de la veritat no veiem solucions». Aquests dos elements, més il·luminació i càmeres, «ens donarien més seguretat». Sembla que la instal·lació de les càmeres als barris de Llevant va per bon camí, segons va explicar el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, el passat dijous després de la Junta Local de Seguretat. Tot i això, no va donar cap data.

Un barri amb una ubicació privilegiada

Per Saül Garreta, el lloc més emblemàtic de Cala Romana és la platja dels Capellans. «Però el seu entorn s'ha posat de moda per fer 'cruising' i t'hi trobes preservatius usats o mocadors bruts. És un lloc privilegiat, però ara gairebé no hi anem perquè està descuidat».

platja llarga tarragona
Cala Romana és la porta a la platja Llarga de Tarragona. | Google Maps

Tot i les mancances exposades en aquest article, el president de l'associació de veïns afirma que «paga la pena viure a Cala Romana», perquè, a més, «és part de la meva vida». Demana, però, connectar el barri amb Tarragona, Boscos i Monnars a través d'un carril bici. «Viure aquí, al costat de la platja, a tocar de l'Anella Verda, és fer-ho en un lloc saludable, que ho serà encara més el dia que millorin la mobilitat i el transport públic», afegeix.

«Cala Romana és un lloc excepcional que té uns atractius que no només són del barri, són de tota la ciutat. Després de 30 anys sense gastar un sol euro aquí, ja és hora», diu Garreta, que reivindica, un cop més, que «de 'pijos' no en tenim res».