Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ferré, Fonoll i Jofra, al davant del port de la tèrmica.

Calafell, Cubelles i Vilanova aposten pel desmantellament total del port de la tèrmica

S'inclinen per fer desaparèixer també els espigons, una opció que Cunit rebutja

Els ajuntaments de Calafell, Cubelles i Vilanova i la Geltrú han exhibit consens davant el projecte de demolició de la dàrsena del port de la tèrmica del Foix. Els tres ajuntaments han comunicat aquest dimarts el seu posicionament conjunt, que passa pel desmantellament total de la infraestructura.

Aquesta és l'opció número quatre de les cinc que va presentar Endesa a les administracions afectades. «Els informes que hem demanat aposten per un desmantellament progressiu, però total, del port i els espigons», ha apuntat l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll.

Desmantellament per fases

Segons els tres consistoris, aquest és l'escenari que afavorirà més «la protecció del litoral». Això sí, haurà de ser un desmantellament per trams i observant sempre quins efectes té sobre el litoral. «S'haurà de treure un tram i veure quins efectes té, després un altre i fer el mateix, i així successivament», ha puntualitzat Fonoll.

L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha afegit que eliminant tota la infraestructura s'aconseguirà recuperar molta platja. «La sorra que ha quedat acumulada al port i els espigons es podrà repartir, guanyant 30 o 40 metres de platja», ha afirmat. Ferré s'ha mostrat convençut que aquesta és també «la millor opció per Cunit».

Sense consens amb Cunit

I és que el consens entre els quatre ajuntaments afectats del Penedès Marítim no ha pogut ser total. Cunit es decanta per l'escenari número cinc, que suposa treure la part central de la dàrsena, però mantenir els espigons. Aquesta opció també és la preferida d'Endesa, però Cunit demanava que, a més, es reforcessin els espigons, prolongant-los cap enfora.

Ramon Ferré veu inviable mantenir estructures com els espigons en l'actual context, tant a l'àmbit europeu com estatal. L'alcalde de Calafell entén que hi ha «una història política» que dificulta que Cunit se sumi al consens, però afegeix que deixen la porta oberta. Ferré es refereix al moviment ciutadà que demana que no es toquin els espigons.

En tot cas, els tres ajuntaments comunicaran el seu posicionament a la Generalitat en una reunió el pròxim dijous. «Esperem que assumeixin la nostra proposta i la defensin davant l'Estat, que és qui haurà de prendre la decisió», ha explicat Ferré. Si la proposta fos l'escollida, es començaria per desmantellar la dàrsena central.