Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La planta del llentiscle.

Calafell intenta frenar l'espoli del llentiscle als boscos del municipi

La planta té molta sortida com a element ornamental o per fer preparats medicinals

La planta del llentiscle.
El llentiscle és una planta mediterrània molt buscada. | Ajuntament de Calafell
 

El llentiscle és una planta típica dels boscos mediterranis, que té molta sortida a l'àmbit comercial, ja sigui per utilitzar com a ornamentació, per fer preparats medicinals, o per elaborar vernissos i aromes. Els últims mesos, grups organitzats es dediquen a recollir-lo als boscos de la demarcació per després enviar-lo a països com Holanda, una de les principals destinacions. Aquesta mateixa setmana, la Guàrdia Civil va decomissar més de 100 quilos de llentiscle espoliat a Tortosa.

Calafell és un dels municipis que pateix aquest espoli, una situació que causa danys al medi ambient, però també conflictes entre els qui recullen la planta i els propietaris dels terrenys. Tot i que aquesta espècie no està protegida, la llei forestal sí que exigeix que hi hagi sempre una autorització del propietari del terreny per recollir les plantes, especialment si es tracta d'una activitat amb finalitats lucratives, com és aquest cas.

Una nova normativa i tancar els camins

Davant aquesta situació, l'Ajuntament de Calafell ha decidit actuar per mirar de frenar aquest espoli, que es dona als boscos que hi ha a prop de les urbanitzacions de la part alta del municipi. D'una banda, el consistori elaborarà una normativa per regular qualsevol mena d'explotació forestal sense permís, de manera que es puguin aplicar sancions i confiscar el material quan s'interceptin aquestes persones. Ara, sense ordenança, no es pot fer. 

Una altra mesura que estudia el consistori és tancar camins perquè no es puguin fer servir furgonetes per carregar les plantes recollides. Les claus només es donarien als propietaris i als serveis d'emergència. Un altre dels problemes que denuncien veïns i propietaris és el risc d'incendi que genera aquesta activitat, ja que els grups que espolien el llentiscle sovint fan focs per fer-se el dinar o l'esmorzar.

El tinent d'alcalde d'Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, afegeix que una de les principals dificultats per aturar aquesta pràctica és «que la Generalitat permet que al Mercat de la Flor hi entri material sense demanar-ne un certificat de procedència».