Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una sala de la nova Casa Museu Barral de Calafell.

Calafell reivindica el seu passat com a epicentre literari amb la nova Casa Barral

La reobertura de la casa museu posa el focus en el Calafell literari de mitjans del segle XX

Amb l'objectiu de reivindicar el Calafell més literari, aquest cap de setmana reobre portes la Casa Museu Carlos Barral, després d'haver estat més d'un any tancada al públic. El retorn ve acompanyat d'una nova museïtzació, que s'ha estat treballant des que el 2016 es va traslladar tota la part relacionada amb el Calafell mariner al nou Centre d'Interpretació del Mar, a la Confraria de Pescadors.

Si entre el 2004 i el 2016 la Casa Barral estava orientada a explicar el vincle de l'escriptor i editor Carlos Barral (1928-1989) amb Calafell i el seu vessant més mariner, ara la nova casa museu posa el focus en el Barral escriptor i editor, a més de remarcar la importància que va tenir aquest emplaçament com a pol d'atracció d'altres autors de primer nivell durant la segona meitat del segle passat.

Epicentre literari de primer nivell

«Calafell va ser durant una època del segle XX un epicentre literari molt important, que fins i tot va tenir la seva incidència en el boom de la literatura llatinoamericana, i això és una cosa que s'ha anat oblidant i que ens semblava que calia reivindicar», explica el tècnic de dinamització patrimonial Manel Gómez. «Quan tot l'aspecte mariner es va traslladar a la confraria, aquí va quedar un buit, que vam decidir suplir posant la literatura com a eix central», afegeix.

Un apartat dedicat al Barral editor.
La Casa Barral dona molta importància a l'aspecte editorial. | BP Diari

Així, els que a partir d'aquest dissabte 15 de maig tornin a visitar la casa que Barral tenia a primera línia de mar trobaran una museïtzació molt centrada en el Barral escriptor, el Barral editor i el Barral poeta, sense deixar de banda la persona i el seu vincle amb Calafell. La part inferior, d'entrada gratuïta, mostra una recreació de com era la casa d'estiueig de Barral, a més d'explicar la seva vida, i fa una primera aproximació a la seva faceta d'editor i com això va comportar la visita de molts autors destacats al municipi.

Les visites d'escriptors a la casa de Barral

«Cal tenir en compte que en aquells anys els artistes i els escriptors anaven tots a la Costa Brava, que es veia com el lloc més glamurós, però aquí hi havia un reducte que orbitava al voltant de la casa de Barral i del bar l'Espineta, i on destacaven premis Nobels com Vargas Llosa, Octavio Paz o García Márquez, o autors com Cortázar o Ferrater», recorda Gómez. 

El pis superior se centra en la tasca literària de Barral, fent algunes pinzellades a aspectes més íntims i familiars. També es pot accedir a l'icònic balcó, que s'ha restaurat completament, així com al jardí. L'accés a aquest pis s'ha de fer amb audioguia o amb una visita guiada. De totes maneres, entre el dissabte 15 i el dimarts 18 de maig tota la visita serà gratuïta, amb motiu del Dia Internacional dels Museus.

Amb la reobertura de l'equipament, Calafell recupera un important element patrimonial i cultural del seu municipi, que feia cinc anys que funcionava a mig gas. L'Ajuntament va adquirir la casa l'any 1999 i va inaugurar la primera museïtzació el 2004. El 2016 es va començar a treballar en la nova museïtzació, que també preveu que en el futur es puguin fer espectacles de petit format al jardí, fins i tot amb l'impuls d'una cafeteria a la zona del magatzem.  

Exterior de la Casa Barral de Calafell.
La casa ha estat repintada i s'ha restaurat el balcó. | BP Diari