L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha posat sobre la taula el debat sobre els límits territorials entre el Vendrell i Calafell. Ho va fer arran de les preguntes d'un veí a l'últim Consell de Barri, que lamentava que els veïns de la zona del Sanatori, tot i estar enganxats a la platja de Calafell, formen part del municipi del Vendrell, i que això provoca «que els serveis no funcionin» bé del tot.
L'obstacle de l'Hotel Ra
Ferré va assegurar que ja havia tingut alguna conversa amb el seu homòleg vendrellenc, Kenneth Martínez, per aquest assumpte. L'alcalde calafellenc es va mostrar obert a canviar els límits perquè la zona de l'antic Sanatori formi part de Calafell —«ho signaria ara mateix», va dir— però va admetre que el principal obstacle en aquest sentit és l'Hotel Ra. «Tenir un hotel de cinc estrelles al municipi dona prestigi», va destacar Ferré.
L'alcalde de Calafell va deixar la porta oberta a seguir mirant «a veure què es pot fer», i va afegir que si aquell sector passés a formar part de Calafell, els seus veïns es podrien beneficar de serveis com «el transport urbà i escolar, o el servei de reciclatge de llibres de text, i no s'haurien de desplaçar tant per fer servir segons quines infraestructures». L'Ajuntament de Calafell, de fet, ja ha refet límits territorials aquests últims anys amb municipis com Cunit, Bellvei o la Gornal, per racionalitzar alguns serveis.
El Vendrell aposta per una Àrea Metropolitana Marítima
Des del Vendrell, però, no volen sentir a parlar del tema. L'alcalde, Kenneth Martínez, creu que «més que un tema de moure fronteres, es tracta de poder coordinar serveis entre municipis en aquelles zones on alguns veïns tenen més proximitat als pobles del costat que no al que estan empadronats». Per això apunta l'opció de fer una mena «d'Àrea Metropolitana Marítima que aniria del Garraf fins al Tarragonès, amb el Vendrell de vèrtex», que funcionés de forma similar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
«Entre Tarragona i el Garraf, per la costa, estem parlant gairebé d'una ciutat lineal, on és molt difícil establir on acaba un municipi i comença el següent», explica Martínez. Amb un ens així, es podrien «mancomunar serveis tenint més en compte la proximitat dels veïns a un nucli o l'altre, en lloc de l'empadronament». El batlle vendrellenc admet, però, que això és «una idea» a llarg termini, que s'hauria de fer en coordinació amb la Generalitat.