Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Alliberament del camp de Mauthausen per part les tropes nord-americanes, el 5 de maig del 1945.

Dos calafellencs, entre les víctimes reconegudes dels camps d'extermini nazi

Ferran Romeu i Ferran Tetas van morir al camp els anys 1941 i 1942

Alliberament del camp de Mauthausen per part les tropes nord-americanes, el 5 de maig del 1945.
Alliberament del camp de Mauthausen per part les tropes nord-americanes, el 5 de maig del 1945. | Ajuntament de Calafell / Getty Images

 

Els 4.427 ciutadans de l'Estat espanyol que van morir al camp de concentració nazi de Mauthausen-Gusen ja figuren, des del passat divendres 9 d'agost, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El govern espanyol va publicar-hi tots els noms, en el que suposa un reconeixement oficial a aquestes víctimes de la barbàrie nazi de fa prop de 80 anys. Entre aquests 4.427 noms n'hi ha dos de ciutadans calafellencs, que van morir el camp de concentració de Gusen, annex al de Mauthausen.

Es tracta de Ferran Romeu Just i Ferran Tetas Miró, dos veïns de Calafell que havien nascut, respectivament, els anys 1906 i 1897, i que van perdre la vida a Gusen l'agost del 1941 i el novembre de 1942. Mauthausen-Gusen va ser un dels camps amb una presència més gran de presoners espanyols, la majoria d'ells republicans que s'havien exiliat a França un cop acabada la Guerra Civil.

209 tarragonins van perdre la via al camp

Es calcula que van ser uns 9.000 espanyols els que van ser deportats als camps, després de ser capturats per la Gestapo o per la policia franquista que col·laborava amb els alemanys. La publicació d'aquests més de 4.400 ciutadans al BOE permet fer una reparació simbòlica de la seva memòria, al mateix temps que permetrà a les famílies saber què va passar amb els seus parents que van ser deportats.

La llista s'ha fet a partir dels certificats de defunció que França va proporcionar a principis dels anys 50 a Espanya, una informació que el règim franquista va ocultar. També hi ha una part dels noms que provenen de la recerca històrica. Tot i això, es creu que encara faltarin centenars de casos que no s'han identificat. Al llistat del BOE es pot consultar el nom i la procedència d'aquestes 4.427 víctimes. La província de Tarragona és la sisena amb més casos, acumulant un total de 209 presos que van perdre la vida a Mauthausen-Gusen.