Les temperatures estan sent excepcionalment altes aquests dies amb valors totalment atípics per l’època i ja es veia a venir que s’assolirien alguns rècords. Finalment, aquestes sospites s’han complert i fins a 15 estacions de les 146 que té el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) repartides per tot el territori han assolit rècords pel que fa a mínimes molt elevades en un mes de febrer. A més, les màximes també van trencar el sostre en algunes zones, especialment a les comarques de Girona, on de forma excepcional es van superar els 26º el dilluns 3 de febrer.
Nits estranyament càlides
En concret, es tracta de 15 estacions amb més de 10 anys de registres que mai fins ara havien viscut una nit tan poc freda en un febrer, un mes caracteritzat normalment pel fred de ple hivern. Destaca especialment el cas de Portbou (Alt Empordà), que amb els seus excepcionals 18º de mínima el 3 de febrer ha polvoritzat i de llarg la dada més alta que hi havia fins ara: els 13,6º del febrer del 1999. Aquestes són les 15 estacions que han assolit rècords:
Ahir, 3 de febrer, es van assolir rècords de temperatura mínima més alta en un mes de febrer a 15 de les 146 estacions automàtiques de la XEMA amb més de >10 anys de dades. Destaquen els 18ºC a l'estació de #Portbou, a l'#AltEmpordà. pic.twitter.com/6cMeJZD7b8
— Meteocat (@meteocat) February 4, 2020
Rècord en un segle al Fabra de Barcelona
Més enllà de les mínimes, destaca també el rècord de temperatura màxima assolit a l’Observatori Fabra de Barcelona, on en 107 anys de registres, mai abans s’havia viscut un dia de febrer tan càlid. En concret, el dia 3 es van assolir els 22,4º en aquest punt, dada que supera els 22,2º del 22 de febrer del 2019. Per tant, es confirma que la temperatura s’està disparant aquests últims ants i s’estan superant tots els rècords establerts fins ara. De fet, el Fabra també ha assolit la mínima més alta de la seva història amb 15º.
Es confirma el rècord en 107 anys en un mes de febrer a l'Observatori Fabra. Ahir, dia 3, es van assolir els 22,4 ºC de temperatura màxima (observació manual #XOM), superant els 22,2 ºC del 22/02/2019.
— Meteocat (@meteocat) February 4, 2020
Así despierta #Barcelona desde #obsFabra este #FelizMartes el día después de batir el récord de Tmax absoluta #Febrero desde 1914 con 22.4°C superando el anterior récord 22/02/2019 22.2°C @AEMET_Esp@meteocat@btveltemps@eltempsTV3@ARAmeteo@AEMET_Cat@Cat_Meteo@gemmapuigfpic.twitter.com/Gh9wjtnQtM
— Alfons Puertas (@alfons_pc) February 4, 2020
Pel que fa a la resta de màximes, també hi ha hagut rècords absoluts molt destacats més enllà del més que centenari de Barcelona, superant-se àmpliament els 20º a diversos llocs, inclús els 25º de forma excepcional i local. Aquesta és la llista d'altres rècords de màximes el dilluns 3 de febrer:
- Anglès: 26,4º
- Cabanes: 25,8º
- La Bisbal d'Empordà: 25,4º
- La Tallada d'Empordà: 24,8º
- Monells: 24,8º
- Barcelona (Zona Universitària): 23,5º
- Dosrius: 22,6º
Torna l’ambient d’hivern
Les temperatures ja baixaran una mica aquest dimarts, 4 de febrer, però serà sobretot entre aquest vespre i dimecres quan la baixada dels termòmetres serà molt marcada i tornarem als valors normals per l’època. No s’espera cap fredorada, ni de bon tros, però venim de molt amunt i el descens es notarà clarament arreu.
- També et pot interessar: Previsió meteorològica al detall per a les properes hores