La rapidesa en la velocitat de propagació de la Covid-19 ja està demostrada, de sobres, per la comunitat científica. Per aquest motiu, tots hem de ser molt estrictes amb les mesures de confinament i distanciament social, ja que a més, la novetat del virus, fa que sigui molt difícil d'explicar les grans diferències quant a la propagació del coronavirus per tot el territori mundial.
Mentre que a l'hemisferi nord del planeta la propagació del virus sembla imparable, els contagis en les zones més meridionals com Àfrica o Amèrica Central i del Sud són pràcticament testimonials. Poden existir molts factors explicatius, però sense cap dubte la temperatura ambient és un dels quals major pes està guanyant.
En aquest cas, estem davant d'una espurna d'esperança que ens convida a pensar que l'arribada del bon temps i la calor podria frenar l'expansió del virus a Catalunya. No significa que la calor acabi amb la Covid-19 definitivament, però sí que suposaria que en condicions ambientals menys òptimes, el virus sobreviuria menys temps i, per tant, el risc de contagi seria menor.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Major facilitat d'expansió amb temperatures entre 5 i 11 graus
Alguns articles ja han incidit en la possible estacionalitat del virus, establint la màxima facilitat de propagació del virus en un interval d'entre 5 i 11 °C. Precisament aquesta era la temperatura mitjana de Wuhan durant els passats mesos de gener i febrer.
Aquesta teoria explicaria per què el virus es va propagar de forma més virulenta en països de l'hemisferi nord amb unes temperatures pròximes a aquest interval: la Xina, l'Iran, Corea del Sud, Itàlia, Espanya, França, Regne Unit i finalment els EUA. Així, també explicaria per què altres països situats en l'hemisferi nord, com és el cas dels països nòrdics a Europa, no presentessin una expansió tan ràpida: les temperatures encara són massa fredes.
De fet, si ens centrem en regions concretes dins d'un mateix país, també observem que es repeteix un patró. A Itàlia, el nord s'ha vist tremendament més castigat que el sud, mentre que a Espanya entre les regions menys afectades trobem les illes Canàries, Múrcia i Andalusia.