La vicepresidenta tercera del govern espanyol, titular d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha evitat aquest dimecres, dia 1 d'abril, de posar data a l’aixecament de les restriccions, en una entrevista que ha concedit a Onda Cero. Calviño ha dit que estan estudiant, juntament amb els experts, quins seran els «indicadors» que apuntaran a les mesures per «desescalar».
Ha apuntat, però, a un moment en què es podrà començar a pensar en la manera com s'aixeca l'estat d'alarma: «Confio que quan veiem que la situació de la salut va alleugerint la càrrega sobre les UCI, voldrà dir que podrem anar pensant en anar rebaixant en l’àmbit econòmic», ha remarcat. La ministra també ha defensat les mesures adoptades pel govern espanyol i ha tornat a dir que suposen una «xarxa de seguretat» per als espanyols i ha admès que les crítiques són legítimes. Malgrat això, ha advertit que «l’Estat no pot reemplaçar el conjunt de l’economia».
Respon a la no-aturada en la recaptació d'impostos
Calviño ha afirmat aquest dimecres, sobre la no suspensió de la recaptació d'impostos com l'IRPF, que Espanya necessita aquests ingressos perquè les despeses públiques, com el sous dels sanitaris i de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, «no desapareixen». «Aquesta situació és excepcional però això no vol dir que no necessitem ingressos; no podem abandonar el funcionament normal de el sector públic», ha insistit Calviño en declaracions a Onda Cero.
Pel que fa a les demandes del món empresarial perquè el permís retribuït per paralització de l'activitat no essencial l'assumeixi l'Estat, Calviño ha indicat que, tot i que comprèn la reclamació, l'Estat, «el sector públic no pot reemplaçar el conjunt de l'economia».
Calviño ha insistit, però, que cal una «resposta europea» que permeti respondre de manera «unida» a la crisi del coronavirus. En aquest sentit, ha evitat valorar fins quan es podran sostenir les mesures econòmiques aplicades per l’executiu però ha insistit que l’impacte «hauria de ser transitori i temporal» i que, tot i que aquest any serà de «caiguda» en relació al PIB, el que ve serà de «recuperació». «La magnitud dependrà de la duració perquè depenen del que duri, la crisi pot ser més estructural», ha dit.