La Cambra de Comerç de Barcelona ha pronosticat que, en el pitjor dels escenaris, el nombre de passatgers a l'Aeroport del Prat caurà entre un 73% i un 81%, mentre que ho faria en un 48% en un escenari més optimista. Així mateix, espera que el trànsit aeri es comenci a recuperar de cara a la temporada d'hivern, quan el descens sigui del 25% o 30% respecte del volum de viatgers del 2019.
#Infraestructures20 | @flytobcn estima que l’aeroport de Barcelona podria reduir entre el 73% i el 81% els passatgers aquest estiu.
? Es contempla que els vols domèstics i europeus puguin activar-se de forma important entre juny i juliol
Obrim fil ? | https://t.co/Hdo6zX0Nw6pic.twitter.com/h4fvFXGhY7— Cambra de Barcelona (@cambrabcn) May 18, 2020
En aquest sentit, la Cambra, que pertany al Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), calcula que els vols domèstics i europeus es puguin reprendre al juny però que els intercontinentals no ho facin de «manera significativa» fins a la temporada d'estiu del 2021. Les xifres de tràfic internacional anterior a la pandèmia, però, tardarien entre 2,5 i 5 anys a recuperar-se.
Aquestes són algunes de les conclusions de l'Informe de Tràfic Aeri que elabora la Cambra amb les previsions de l'ATA i l'OACI per a Europa, entre les quals també inclouen una aproximació del volum de passatgers a Barcelona per al 2020, que es mouria en una forquilla que va dels 12,2 als 24,6 milions, en funció dels escenaris més optimistes o pessimistes i comptant els que viatgen de punt a punt i no els que fan alguna connexió.
L'activació dels vols domèstics, entre juny i juliol
L'estudi contempla que els vols domèstics es puguin activar d'una manera «important» entre juny i juliol, quan els viatgers europeus puguin tornar a volar sota les recomanacions de la UE i es vagin consolidant a partir del darrer trimestre de l'any. Per contra, els vols intercontinentals no reprendran la seva activitat d'una manera «significativa» fins a la temporada d'estiu del 2021, que comprèn entre el març i l'octubre.
De fet, companyies com American Airlines ja van anunciar fa uns dies que no reprendrien els vols a Nova York i Miami fins almenys a la tardor –a Chicago ho té previst fer el 8 de juliol-, mentre que Emirates encara no ha posat data al seu retorn al Prat, on alguns dies arribava a operar fins a tres vols diaris amb Dubai.
I és que segons recorda el document de la Cambra, els principals aeroports europeus també han vist reduïdes les seves operacions, entre el 85% i el 100% durant l'abril respecte del mateix període el 2019. De fet, les principals companyies que operen a Barcelona també han reduït al mínim les seves operacions. Per contra, càrrega aèria es continua operant, però s’ha reduït molt la seva capacitat a causa de la cancel·lació dels vols de passatgers.
La recuperació del trànsit aeri internacional anterior a la Covid-19
D'acord amb l'escenari més optimista amb el que treballa la Cambra, es tardarien 2,5 anys a recuperar el trànsit aeri internacional anterior a la pandèmia, mentre que en l'escenari més pessimista s'allargaria fins als cinc anys. A l'Aeroport del Prat, aquest daltabaix en el nombre de passatgers li arriba en un moment en què la seva capacitat estava arribant al seu límit. Així, va superar els 52 milions de passatgers el 2019 dels 55 milions de capacitat màxima, i AENA ja estava treballant amb la terminal satèl·lit i debatent si calia allargar la tercera pista per ampliar la seva capacitat.
Per ara, l'OACI calcula que aquest any, la xifra de passatgers internacionals es reduirà entre un 44% i un 80%. La recuperació dependrà de l'evolució de factors com la liberalització de la mobilitat dels passatgers internacionals, la confiança del consumidor per tornar a agafar un avió o un replantejament dels viatges per feina, ja que les reunions presencials ara es podrien substituir per trobades telemàtiques.