«Dissenys tan moderns com els boxs individuals de la Unitat Neonatal de l’Hospital de Reus es veuen en molt pocs centres hospitalaris d’Espanya. Va ser una fortuna que ens deixessin dissenyar una mica l’espai». Són les paraules del doctor Joaquín Escribano, cap de servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, qui explica que quan es va crear el nou hospital va sorgir la idea de crear un servei de pediatria humanitzat, amb un entorn poc agressiu per al nen/a i la família.
[predef]reus-144[/predef]
D’aquesta manera, es van crear boxs individuals per mantenir el vincle familiar amb el fill/a i es va decorar l’espai amb dibuixos de diferents temàtiques per fer un entorn més ‘amigable’. Aquesta campanya d’humanització segueix el seu camí i recentment s’han millorat les instal·lacions perquè mares i pares puguin passar la nit amb els seus nadons. El centre hospitalari ha incorporat llits a cinc boxs, un bany amb dutxa i una sala de descans equipada amb butaques, televisor i microones. De tal manera, els pares poden estar les 24 hores amb els seus fills/es.
Els beneficis provats de la presència dels pares i mares
Segons l’Hospital de Reus, els darrers estudis demostren que la presència de mares, pares i familiars el màxim de temps possible a les unitats neonatals, facilitant el seu paper com a cuidadors, té múltiples beneficis. Concretament, facilita el vincle mare/pare-fill/a, augmenta la taxa de lactància materna, disminueix l’estrès del nadó fent que la seva recuperació sigui més ràpida, afavoreix un millor desenvolupament, sobretot en nadons prematurs i les complicacions són menors.
En el cas de la família, s’aconsegueix disminuir l’angoixa que pugui patir incrementant la seva percepció de seguretat pel fet que, tal com explica la doctora Susana Larrosa, pediatra de la Unitat Neonatal, la «família s’empodera i passen a ser cuidadors».
«Tothom es fa una idea de com serà el naixement del seu fill/a però la separació per una malaltia es viu de manera molt estressant. Si aquesta separació no es dóna es redueix l’estrès i la sensació de descontrol que pot produir que un nen/a estigui malalt», explica la doctora Larrosa. En aquest sentit, manifesta que el vincle entre mare/pare-fill/a és molt important i necessita contacte i interacció. «Si els separes el vincle costa més. La lactància materna també va per aquí. Sinó s’inicia de forma precoç, com que hi ha una part que és molt hormonal, després costa que es mantingui en el temps».
La Unitat Neonatal de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus atén nounats prematurs a partir de 27 setmanes de gestació i 870 grams i nounats que requereixen cures intensives. L’espai disposa de 15 places per nadons: 7 de cures mínimes, 5 de cures intensives neonatal, 3 d’unitats de semicrítics neonatal i 2 de cures semicrítics d’aïllament. L’àrea, decorada per la Fundació CurArta, compta amb una zona de treball mèdic i d’infermeria, sala de cures, sala de sessions, sala de pares, lactari, àrea d’informació, vestuaris per a pares i cuina dietètica.
Aposta per les portes obertes i l'accés a les famílies
El cap de servei de Pediatria de l’Hospital de Reus, el doctor Escribano, recorda que tradicionalment les unitats de nounats, com també les de cures intensives, han estat tancades. «Sempre s’ha considerat que el nounat està en desenvolupament, carregat de monitors i sondes, i que l’hem de mantenir aïllat. Quan vam inaugurar la nova Unitat Neonatal de l’hospital es va fer l’aposta de les portes obertes i deixar entrar a les famílies. A poc a poc, i a partir d’un pla funcional dels professionals de la unitat, vam desenvolupar un projecte d’humanització complet».
Cal assenyalar que el servei de passar la nit amb el fill/a s’ofereix a la família de manera optativa i que si els pares no volen o no poden no és obligatori. «Nosaltres els cuidem com sempre ho hem fet, en cap cas substitueixen la feina dels treballadors de l’Hospital», indica Escribano.
«Ha estat una experiència meravellosa»
La Sara i en José Manuel són pares per segona vegada. Farà unes setmanes va néixer la Lluna. En el seu cas, la nena va ingressar a la Unitat Neonatal perquè va néixer amb 35 setmanes i li costava molt respirar. «Amb el nostre primer fill, de 4 anys, tot va anar bé i aquesta experiència no la vam viure. Poder quedar-se aquí i dormir ha estat molt positiu», reconeix el pare.
La mare, que explica que va tenir un part ràpid però dolorós, agraeix el tracte del personal de l’Hospital de Reus i explica que «ha estat una experiència meravellosa». «Vam estar una setmana a la Unitat Neonatal i va evolucionar de pressa i bé. Podíem estar les 24 hores amb ella i dormir», assenyala la mare. Aquests dos reusencs manifesten que haver de marxar a casa i deixar el fill ingressat genera una intranquil·litat i aquest nou pas de l’hospital és una notícia molt positiva. «Vam parlar amb els altres pares i mares que hi havia a la planta i va ser espectacular. Valorem molt la calor de la gent i els treballadors».
Les noves mesures d’humanització que es poden aplicar a la Unitat Neonatal
Després de la millora de les instal·lacions perquè mares i pares puguin estar dia i nit amb els seus fills, l’Hospital de Reus es planteja noves mesures per continuar la seva campanya d’humanització. En aquest sentit, el doctor Escribano explica que s’està treballant en una unitat de transició per a la Unitat Neonatal. Unes habitacions que han de facilitar el pas que es fa de l’ingrés a l’hospital al domicili. Les habitacions estarien ubicades a la mateixa planta però allunyades de la zona assistencial.
Segons la doctora Larrosa, hi ha famílies que viuen molt malament el fet de marxar a casa perquè es queden sense metges i infermeres que els ajudin i es queden sense suport. «En aquestes habitacions les famílies podran estar els dies que necessitin, sense monitors i vigilància d'infermeria. Serà el pas previ per anar a casa i poder resoldre els dubtes que tinguin».
Per una altra banda, també es preveuen, a llarg termini, altres mesures com ara tallers on els protagonistes són els germans. «De vegades el germà o germana té una situació d’estrès perquè pot pensar que està passant quelcom diferent perquè els seus pares estan preocupats. Les infermeres estan dissenyant uns tallers per explicar, abans que entrin, el què es trobaran», assenyala Larrosa. De fet, explica que en alguns llocs els germans, en casos molt concrets, també fan de cangurs.
Finalment, una de les altres mesures, per tal de crear un ambient més afable, és la visita dels membres de l’Associació de Prematurs de Catalunya que visiten els hospitals per organitzar activitats, tranquil·litzar a les famílies i donar assessorament als pares i mares.