Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitaria amb la AstraZeneca a les seues mans

Camilla, la jove de 18 anys que ha mort després de rebre la vacuna d'AstraZeneca

Es desconeixen els motius pels quals es va vacunar amb aquesta marca a la jove

Les vacunes del coronavirus estan presentant efectes secundaris. L'últim cas és el de la jove italiana Camilla Canepa, de 18 anys, que va morir després de rebre la dosi d'AstraZeneca.

La noia, que residia a Sestri Levante, va ser hospitalitzada diumenge passat després de patir una trombosi. Els metges van optar per extirpar-li el trombe i disminuir la pressió intracranial.

No obstant això, la intervenció no va resultar satisfactòria i va acabar morint aquest dijous. La jove havia rebut la vacuna d'AstraZeneca el 25 de maig. Va ser durant una de les jornades de portes obertes que van celebrar per a majors de 18 anys.

Possiblement, per edat no li corresponia. De fet, alguns experts l'estaven desaconsellant a la població més jove.

En vista d'això, sembla que el Comitè Tècnic Científic d'Itàlia començarà a prendre mesures al respecte. Aquest òrgan, constituït per assessorar el govern en tot el vinculat a la pandèmia, vol canviar d'estratègia.

Sondeja la possibilitat de no subministrar AstraZeneca als menors de 60 anys. Tot això després de la tràgica mort de Camilla.

Pensat per a majors de 50 anys

Diferents organismes mèdics havien proposat vacunar amb el fàrmac anglo-suec únicament als majors de 50 anys. Sobretot per evitar els possibles casos de trombosi. Un dels danys més greus provocats per aquesta vacuna.

No obstant això, durant les jornades de portes obertes celebrades en alguns punts d'Itàlia es va canviar de parer. Es convidava els joves a rebre la inoculació. Tot això de manera voluntària.

Una postura que no comptava amb el suport de tota la comunitat mèdica. Un grup de 24 viròlegs i metges havien mostrat el seu rebuig. Entenien que podia tenir més efectes negatius que positius.

L'administració del sèrum d'AstraZeneca implicava un risc important. Sobretot entre les dones i menors de 40 anys. Això sí, advertien dels perills, tot i que «poques vegades provoqui complicacions mortals», asseguraven.

La mort de la jove Camilla ha obert un debat al país. Queda al descobert les seqüeles que pot deixar la vacuna, sobretot entre certa població. Ara s'estan estudiant altres casos.

I a partir d'aquí, el Comitè Tècnic Científic haurà de prendre una decisió sobre la inoculació a menors de 50 anys amb AstraZeneca.

El coordinador d'aquest organisme, Franco Locatelli, va reconèixer que el fàrmac anglo-suec «pot provocar trombes». Aquests anirien «associats a la disminució de plaquetes».

Per aquest motiu es va aconsellar el seu ús preferencial per a majors de 60 anys. No obstant això, la situació epidemiològica és totalment diferent. Amb la població de més edat amb la vacuna ja posada.

Ara és el torn dels més joves. Per això reconeix la necessitat de fer una anàlisi entre els experts de país per valorar com afrontar el futur.

La mort sobtada de Camilla ha posat en alerta el país. Fins i tot algunes regions han decidit prendre mesures abans que sigui massa tard. És el cas de Sicília.

Aquesta localitat es va decantar per suspendre la vacunació amb AstraZeneca entre la població amb menys de 60 anys. Tot això com a mesura de precaució. 

A Espanya, hi va haver de lamentar algun episodi similar. El passat mes d'abril es va vincular la mort d'un jove de 30 anys a Toledo amb la vacuna. També de la companyia anglo-sueca. 

Tot apunta que hi va haver una reacció adversa al medicament. Després d'estar uns dies ingressat en un hospital de la ciutat manxega, va acabar morint.

Cal dir que l'Agència Europea del Medicament ha apreciat diversos casos de trombes rars en diversos països. Molts d'ells entre els més joves. A partir d'aquí van recomanar el seu ús per als majors de 60 anys.