Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els camioners de Tarragona denuncien que les bonificacions són «un impost encobert»

El Consell de Ministres aprova el certificat previ d'Hisenda que dona llum verda a les bonificacions als camioners obligats a anar per l'autopista. El sector denuncia «un greuge comparatiu amb La Rioja»

Camions circulant per la carretera N-340
Camions circulant per la carretera N-340 | TarragonaDigital.com

 

Penúltim pas en el camí cap a l'aprovació definitiva de les bonificacions pels vehicles pesants alseu pas per l'AP-7. El Consell de Ministres d'aquest divendres, 24 d'agost, ha aprovat el certificat del ministeri d'Hisenda que és el pas previ a aprovar, en un següent Consell de Ministres, les bonificacions via reial decret. La història del trasllat dels camions a l'AP-7 per descongestionar, d'aquesta manera, la N-340 i la N-240, al seu pas per la demarcació de Tarragona té diversos actors i no tots han rebut la iniciativa de bon grat. La Federació d'Autotransportistes de Tarragona (FEAT), amb el seu director, Josep Lluís Aymat, al capdavant, ha sigut contundent.

Aymat  ha manifestat que «la nostra posició no ha canviat, rebutgem l'intent de criminalitzar el nostresector. Si l'N-340 i l'N-240 són perilloses no ho són pas per culpa nostra». El responsable d'aquesta patronal ha afegit que «demanem que els trams d'autopista on se'ns obliga a anar siguin gratuïts».

«No podem restar callats davant el greuge comparatiu que suposa que a La Rioja, en una situaciósemblant a la que es viu a Tarragona, les bonificacions siguin del 75% i a Tarragona estiguin entreel 42 i el 50%»,  ha reblat Josep Lluís Aymat. Per últim, des de la FEAT s'ha denunciat que «aquesta mesura no deixa de ser un impost encobert».

Crítiques i satisfacció a parts iguals en l'àmbit polític

Joan Ruiz, diputat del PSC  per Tarragona al Congrés, ha explicat en declaracions a TarragonaDigital  que «estem encantats  d'haver tirat endavant un tema que estava aturat, sobre la taula, i que hi treballem pensant en la seguretat dels ciutadans i ciutadanes».

Per la seva banda, Jordi Roca, diputat popular tarragoní  al Congrés, preguntat, ha respost a aquest mitjà que «és un exemple de la política d'aquest nou govern  que tira pel dret, abusa dels decrets, i pren una decisió sense diàleg i en contra del sector». Roca ha dit que «comprèn» la reacció dels camioners i també ha sostingut que «és veritat, es tracta d'un impost encobert que se suma a la futura pujada dels impostos al dièsel que perjudicarà el petit i mitjà empresari i a les famílies».

Des del govern de la Generalitat de Catalunya, un dels altres actors implicats, el delegat al Camp de Tarragona, Óscar Peris, ha declarat que  «hauríem d'estar satisfets, però els retards i deixadesa delsdarrers anys fan que aquesta solució arribi tard. El que ens toca ara és estar-hi a sobre per què es compleixi l'acord».

Peris ha volgut manifestar que «més enllà de les bonificacions, que han de servir per descongestionar i millorar immediatament el trànsit a l'N-340, el que cal ara és mirar més enllà i veure quin ha de ser el futur de l'autopista quan s'acabin les concessions».

I pel que fa als alcaldes dels municipis afectats pel traçat d'ambdues carreteres, Pere Virgili, batlle de Roda de Berà, ja va lamentar, en declaracions a TarragonaDigital a principis d'aquest mes d'agost, que «'l'aviat' en aquest tema ja fa temps que ens ho diuen». Els alcaldes del Pacte de Berà, acord entre municipis del Baix Gaià i el Baix Penedès per pressionar pel desviament de camions de les carreteres nacionals, sempre havien reclamat una solució per abans de la temporada d'estiu, època en la qual les carreteres presenten major circulació de vehicles.