Història emotiva amb què posava punt final elTelenotícies de TV3 aquest dimecres, 7 de novembre, a l'edició vespre. El reportatge se centrava en la figura d'Arturo, un tarragoní de 100 anys que, els darrers 35 anys, fa de campaner de la catedral de Tarragona.
L'Arturo, tal com ell mateix ha explicat en el reportatge, va «cada dia a la catedral», on hi arriba pels carrers empedrats de la Part Alta. De mil i un botons, Arturo creua la nau central de la Seu tarragonina i, en arribar a la volta, just davant l'altar major, estira de la corda fent tocar una de les campanes de la catedral. Els turistes, que visiten aquest centre d'interès de la Part Alta, no perden l'oportunitat de fer-se una fotografia amb aquest campaner «conegut per tothom».
La Capona i les seves companyes
La Capona és, sens dubte, la campana més coneguda per tots els tarragonins i tarragonines. Tanmateix no és l'única. El conjunt de campanes de la catedral de Santa Maria, coneguda com la de Santa Tecla, està formada per 11 campanes, el mateix número, segons apunten alguns estudis, «que tenien la de Barcelona, Girona, Lleida, Palma i València».
De les 11, n'hi ha de toc manual i de toc automàtic. N'hi ha que només es toquen en dies festius i altres regularment. Les dels dies festius s'aprofiten dades senyalades, com Santa Tecla, patrona de Tarragona; festes litúrgiques i el 31 de desembre, a les 12 del migdia, per «desitjar la pau al món».
El campanar de la catedral és el punt més alt de la ciutat, a 60 metres, i té algunes campanes molt conegudes per tots els tarragonins i tarragonines, com la Fructuosa i la Capona. D'aquesta paga la pena recordar que és l'única campana cívica de la catedral perquè la va pagar el consistori de la ciutat de Tarragona.