Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Prades crea una campanya per millorar el coneixement de les fonts naturals

Amb aquesta iniciativa, organitzada per l'ACA i l'Ajuntament del poble, es pretenen descobrir nous espais i captacions

Muntanyes de Prades
L'ACA i l'Ajuntament de Prades treballen per promoure el coneixement de les fonts naturals del municipi | Muntanyes Costa Daurada

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Prades estan col·laborant conjuntament per tal de promoure el coneixement de les fonts naturals de la localitat. Cal destacar que, de moment, gràcies a una campanya que ha dut a terme el Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades amb l’ajuda de Francesc Anglès de Cal Pinyó, un establiment del municipi, ja s’han identificat al voltant d’unes 30 fonts dins del terme de Prades.  Tot i aquest descobriment, s’estima que  encara falten moltes fonts per localitzar, sobretot a les muntanyes de Prades.

Campanya per promoure el coneixement de les fonts naturals de Prades

D’altra banda, com a conseqüència del gran nombre de peticions per part dels visitants del poble, l’ACA i l’Ajuntament de Prades han iniciat una campanya per millorar i difondre el coneixement de les fonts naturals d’aigua i posar-les a disposició del poble.

A més, es va crear l’aplicació Cercafonts, una eina que serveix per unir tots els coneixements. Consisteix en una aplicació per a telèfons mòbils, dissenyada per l’ACA i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, que  aporta informació sobre unes 5.000 fonts naturals de tot el territori de Catalunya.

A banda de ser una eina informativa, aquesta aplicació  també permet recollir totes les dades i informacions que aporten els usuaris, els quals poden ajudar a augmentar el coneixement de les fonts naturals de Catalunya i, a més, facilitar noves dades sobre surgències que encara no apareguin registrades.

Facilitats del coneixement de les fonts

Tanmateix, l’enteniment de les fonts naturals facilita als tècnics de l’agència estudiar com evolucionen les fonts, les variacions dels seus cabals i quin pot ser l’impacte de la reducció de pluges. També els permetrà conèixer com ha augmentat la vegetació a les capçaleres i la predisposició en les reserves  d’aigua en un context de canvi climàtic.

Finalment, per part de l’Ajuntament de Prades, la millora del coneixement de les fonts permet classificar el patrimoni natural i fomentar el turisme del municipi.  A més, permet tenir un major control d’aquests espais i informar els veïns i habitants del poble. Per altre costat, el consorci està treballant en la publicació d’un mapa amb diverses rutes de les fonts amb l’ajuda de l’editorial Piolet.