Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El col·lectiu de la tercera edat són un dels principals grups de turistes

Creixement estable de les visites turístiques a Reus durant la temporada d'estiu

Des de Reus Promoció es valora positivament i es mira la tardor amb optimisme

Montserrat Caelles turisme Reus
Montserrat Caelles durant el balanç de la campanya turística 2019 | Jordi Olària Gras

 

«Estem molt satisfets dels resultats d'aquesta campanya d'estiu», sentencia Montserrat Caelles, regidora de Projecció de Ciutat de l'Ajuntament de Reus. És el resum del balanç que es fa des del govern i des de l'Agència Reus Promoció de les dades que s'han recollit del període estival d'enguany. Un dels barems que permet fer aquesta lectura és el de visites registrades als equipaments municipals, que ha crescut un 2,5 %.

[predef]reus-144[/predef]

Es tracta d'un creixement estable, i més després que l'any 2018 s'incrementessin un 17 % respecte de les del 2017. És difícil saber quants visitants ha rebut Reus durant l'estiu, segons s'exposa des de Reus Promoció, i és per això que s'utilitzen indicadors com aquest. 34.334 visites s'han registrat durant la campanya d'estiu; no serveix per equiparar-ho al nombre de visitants, perquè un de sol pot haver entrat a diversos equipaments, o haver vingut a passejar, comprar i menjar, i no visitar-ne cap.

L'aplicació Visit Reus permet vincular-se amb la polsera turística | Jordi Olària Gras

 

Indicadors que van a l'alça

Sí que serveix, però, per comparar-ho amb les dades anteriors i valorar si se segueix la tendència volguda o no. En aquest cas, la comparativa és satisfactòria, segons Montserrat Caelles, que posa l'accent en l'increment estable del nombre de turistes russos i l'estabilitat dels que venen de França i els Països Baixos. Si hi ha un origen que augmenta és l'alemany i el nòrdic, però no arriba a situar-se entre els principals visitants de la ciutat.

Un altre dels indicadors que expliquen l'optimisme de Reus Promoció és la polsera 'Visit Reus!', que es va posar en circulació l'estiu del 2017 i, en el seu segon any de funcionament ha registrat un increment del 10 % respecte a l'estiu passat. Les 1.838 que s'han venut enguany suposen arribar a les 6.616 des que es va posar en marxa. Permet visitar cinc espais turístics i patrimonials de la ciutat, a més de vincular-se a una aplicació on s'obre una nova línia de promoció de serveis.

El col·lectiu de la tercera edat són un dels principals grups de turistes
Imatge d'arxiu de visitants del Gaudí Centre | Angel Ullate

 

El canvi de perfil dels visitants

«Encarem una tardor amb voluntat de seguir consolidant aquesta oferta turística, cultural, gastronòmica i de compres», explica Montserrat Caelles. «Una temporada que ve marcada pel canvi de perfil dels visitants; el visitant individual comparteix espai amb el que viatja en grup o amb els escolars.; tenim una previsió positiva». No és, però, l'únic canvi de perfil que s'espera en el turisme de Reus.

En el cas dels visitants de Rússia, ja han canviat respecte als primers que van arribar. L'auge sobtat d'aquell turisme va impactar la ciutat, amb cartells en rus i cursos per als comerciants. Al cap d'un parell d'anys, però, va desaparèixer, i és ara quan torna a créixer en nombre de visitants. Caelles manté que es tracta d'un turisme diferent, «més equilibrat i madur», i que no busca únicament les compres, sinó que s'interessa «pel patrimoni i les visites culturals».

Montserrat Caelles turisme Reus
La regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

 

Créixer en nombre de visitants sense obsessionar-s'hi

Aquest estiu s'ha registrat un 2,5 % més de visites que l'any passat, i el 2018 ja es va tancar amb un 17 % més de visites que el 2017. Tot i la tendència a estabilitzar-se, Caelles manté que «l'objectiu és seguir creixent, però no és l'objectiu prioritari; volem seguir, evidentment, augmentant el nombre de visitants a la ciutat, però també és molt important per nosaltres el perfil del visitant».

En aquest sentit, el que afirma que es busca és el «turisme de qualitat». Es vol combinar tots els perfils que es poden sentir atrets per Reus sota aquest paraigua; «no és només un turista que deixi despesa a la ciutat, que també, però és un turista respectuós, que té ganes de conèixer la nostra tradició, la nostra cultura», explica la regidora reusenca. «Aquest vessant és molt important, més que obsessionar-nos amb les xifres que vagin creixent de manera quantitativa».

Fitur Costa Daurada
Imatge d'arxiu de l'estand de la Costa Daurada a Fitur 2019 | Ajuntament de Reus

 

Les estratègies turístiques

Per assolir-ho es treballa a través de les marques turístiques 'Experiències Gastronòmiques' i 'Arts i Cultura' que ha creat l'Agència Catalana de Turisme. Es combinen amb 'Reus, ciutat amb caràcter' i 'Gaudí Centre, equipament familiar' en clau més local. Tot plegat, a més, sense deixar de banda la implicació en la marca 'Costa Daurada' i altres iniciatives d'àmbit català.

«Formem part d'una estratègia supramunicipal, la nostra obligació és conèixer i estar totalment informats de quines són les tendències i les previsions», afegeix Caelles. «D'aquesta manera, quan siguin a Catalunya, com a ciutat poder marcar les estratègies per ser atractius per aquesta mena de turisme», apunta.