Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Floristera amb roses de Sant Jordi

Roses a domicili: la campanya de les floristeries per salvar un Sant Jordi que es preveu catastròfic

En el millor dels escenaris, el Gremi de Floristes de Catalunya preveu arribar a tan sols el 5% de les venda de roses habitual

Floristera amb roses de Sant Jordi
Diverses floristeries de la demarcació es preparen per a la diada atípica d'enguany | Laia Solanellas
 

El 2020 també passarà a la història com l’any amb la diada de Sant Jordi més trista de totes. Als carrers no hi haurà parades  de llibres des de primera hora del matí ni les floristeries estaran atapeïdes de  roses. Tampoc hi haurà senyeres penjades als balcons ni els enamorats protagonitzaran les escenes habituals del dia. El cert és que enguany viurem una festa íntima des de casa, enyorant els temps passats i amb un esperit de resignació abastament cultivat.

En aquest escenari, la rosa pot ser un dels únics elements típics de la celebració que sobrevisqui a la situació tan atípica. En aquest sentit, el Gremi de Floristes de Catalunya ha impulsat la campanya #rosadesantjordiacasa  amb la qual volen fer possible que tot aquell que vulgui comprar i enviar una rosa per Sant Jordi pugui fer-ho tot i les mesures de confinament establertes arran de la crisi sanitària. No obstant això, des del sector s’és realista i amb el panorama actual les previsions per a aquest 2020 són arribar a unes 300.000 roses venudes, que no arriba ni a el 5% de les vendes habituals, quantificades en uns 7 milions.

Pèrdua del 50% de la facturació anual

Fa anys, fa molts anys, que el Mateo treballa al negoci familiar: la floristeria de l'entrada de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Ara la tenen tancada, i donen per fet que així seguirà el pròxim dia 23. «Una catàstrofe, per nosaltres és una catàstrofe», valora, tocat, a l'altra banda del telèfon. Vaticina que «moltes floristeries recorreran a la venda on-line», però lamenta que «no som un sector preparat per gestionar així el nostre gènere». Recorda que és viu, que són roses, i que «el repartiment d'una rosa de tres euros no és el mateix que un repartiment massiu  de qualsevol altre producte». Serà un Sant Jordi dificilíssim.

Calcula que aquesta setmana representa «el 50% de la nostra feina  de tot l'any», un matalàs que enguany se'n va per l'aigüera. Ja pensa en el juliol. «Ens reinventarem com sigui, treballarem de valent, però evidentment no serà el mateix», avança. Agraeix molt l'esforç i la data alternativa. Troba, però, un problema afegit: «És clar, serà difícil que les roses aguantin fresques i en bon estat sota la calor del juliol!», s'amoïna. Confia, però, en l'empenta i l'esperit dels tarragonins. «Sant Jordi és sagrat, i lluitarem per salvar el que puguem», es conforma. Aquest abril, però, serà d'una dificultat històrica, inèdita, a la floristeria que regenta la família.

«Tenim dificultats per assumir totes les comandes»

Gairebé la totalitat de les floristeries de Valls  han apostat pel repartiment a domicili durant el 23 d’abril. El Garden Masia Vallense, per exemple, des de fa dies ha llençat una campanya a través de les xarxes socials en la qual mostra els diversos treballs florals que oferirà durant la diada. Les ofertes van des dels rams de roses per als clients clàssics, als treballs més personalitzats o les típiques roses individuals amb la paperina. Alhora, tindran dues persones que faran el repartiment als diversos domicilis i també vendran de forma física a la botiga, adoptant, això sí, totes les mesures de seguretat per a la situació.

Florista Sant Jordi
Des del gremi es preveu assolir només un 5% de les vendes | Laia Solanellas

Floristeria Freixa, per la seva banda, divendres passat ja va haver de tancar les comandes telemàtiques a causa de l’èxit de la campanya. L’Heura assegura que no s’esperava una acceptació tan gran en la resposta, i preveu repartir més de 200 roses arreu de la ciutat: «Estudiaré bé el recorregut i la logística del dia de Sant Jordi, ja que hauré d’optimitzar molt bé el temps i els recursos per poder arribar a lliurar totes les comandes a temps», explica la florista a TarragonaDigital.

Sense repartiment de roses per responsabilitat social

Tot i que la tònica general és la de repartir, el pròxim 23 d'abril, roses a domicili, alguns establiments, però, han pres la decisió de no fer-ho. És el cas del Centre Botànic de Reus, que ja va anunciar a les seves xarxes socials que «aquest any no farem Sant Jordi, ni res fins que puguem obrir el Centre Botànic amb les suficients garanties». La seva responsable, Núria Robert, explica, per una banda, que «som una botiga molt petita, no tenim infraestructura per repartir cap quantitat enorme». A més, però, i tal com també exposaven a Internet, «sé que com autònom podria fer i repartir plantes i flors, sí, però també sé que podria repartir la Covid-19».

Afegeix, a contracor, que les flors i les plantes no són un producte indispensable i, «per la responsabilitat amb la societat, a la família i a tots vosaltres», han optat per no oferir roses a domicili. De fet havien rebut diverses comandes, encàrrecs que no serviran, de nou, a contracor.

Des del Centre Botànic s'agraeixen les trucades que han rebut en aquest sentit, i expliquen que «és molt difícil renunciar a fer de florista, a poder tenir uns quants ingressos i poder sortir al carrer, però estem confinats, tots nosaltres, els majoristes de flors, els ajudants i tota la ciutat, menys els herois que han de lluitar cada dia per poder tirar endavant».

Mascareta i rosa de Sant Jordi
La diada de Sant Jordi d'enguany anirà acompanyada de mascaretes | Laia Solanellas