Una campanya denuncia una ràdio barcelonina per vinculació amb partits de l'extrema dreta

Diverses entitats denuncien el contingut de l'emissora sota el lema 'Dessintonitza el feixisme'

Campanya al carrer contra Ràdio Horta de Guinardó
Campanya al carrer contra Ràdio Horta de Guinardó | Twitter

Una organització feminista i antifeixista de Barcelona ha iniciat una campanya per desemmascarar una ràdio Barcelonina que, a parer seu, divulga idearis de l'extrema dreta. Es tracta de la ràdio local que emet únicament a través d'Internet sota el nom de Ràdio Horta-Guinardó. La campanya denuncia que l'emissora dona veu a personatges vinculats amb partits ultres, i defensen que no es tracta de la ràdio que representa el barri d'Horta-Guinardó de Barcelona.

«Dessintonitza el feixisme»

Segons la plataforma, diverses veus pròximes al partit racista Democràcia Nacional (DN) han tingut espai en programes de l'emissora. Concretament, se centren en Juan Marín i Víctor Milà. L'enfocament del mitjà ha estat el motiu pel qual diferents col·lectius, especialment del districte, han iniciat la campanya 'Dessintonitza el feixisme' i l'etiqueta 'ApagaRàdioHG'. La protesta es va iniciar el juliol.

David Romero, director del mitjà, ha negat en múltiples ocasions que hi hagi presència de representants de la ultradreta, així com que té cap mena de relació amb Plataforma per Catalunya. Tot i això, i segons defensen les entitats que denuncien, les seves paraules es contraposen amb publicacions de la mateixa pàgina web del partit. En una imatge es pot veure el director juntament amb Ana Maria Pagès i Gemma Pastor, totes dues de la llista de PxC per les eleccions al Parlament de 2012.

La notícia de PxC en què es mostra la vinculació del director de Ràdio Horta-Guinardó al partit
La notícia de PxC en què es mostra la vinculació del director de Ràdio Horta-Guinardó al partit | Tot Barcelona

 

L'altre exemple és el de Juan Marín, un veí del Carmel que, segons 'Tot Barcelona', és conegut per lluir samarretes de Democràcia Nacional i assistir a manifestacions d'ultradreta. Una d'elles, el 22 de setembre de l'any 2017, va ser davant la seu de l'Assemblea Nacional Catalana. Havia estat convocada per DN, Dolça Catalunya, Por España Me Atrevo i la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios.

Tot i les múltiples polèmiques que el relacionen amb la ultradreta, Juan Marín és el subdirector de la nova ràdio del districte d'Horta-Guinardó mesos després. L'entitat feminista ha publicat un vídeo on se'l pot veure fent un discurs amb motiu de la inauguració de l'emissora, juntament amb David Romero. Segons el director del mitjà, van fer fora Marín «per comentaris racistes i per haver-me pegat a dins l'estudi». També assegura que no coneixia el seu ideari.

Publicacions eliminades

També diu el mateix de Víctor Milà. Assegura que «Va estar a la ràdio fins que vam saber qui era». També cal destacar la presència de Xavier Codorniu com a col·laborador recurrent. Ha estat secretari d'organització de la ultradretana Somatemps i fundador de Societat Civil Catalana. Ràdio Horta-Guinardó ha esborrat totes les publicacions que els vinculen amb aquests personatges.

Entre les denúncies, també destaquen que el nom de la ràdio no es relaciona amb els continguts que ofereix. Asseguren que, més que informació del districte, ofereixen articles de caràcter polític contraris a l'independentisme. Aquest maig, però, han estrenat un compte paral·lel que sí que piula informacions locals.  Actualment, però, no hi ha cap programa en català a la graella. «Farem els informatius en català a partir del setembre», promet Romero. 

Una campanya política de l'Ajuntament

Davant les acusacions rebudes, Romero diu que és fruit d'una campanya política de l'Ajuntament de Barcelona i dels partits de la Generalitat contra la seva ràdio. «A Catalunya hi ha una dictadura instaurada, no hi ha democràcia. Això és com Veneçuela», assegura. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari