Els càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre estudiaran repercutir el consum energètic dels clients en el cost de l’estada. Es tracta d’una mesura per fomentar la responsabilitat dels usuaris a l’hora d’utilitzar les instal·lacions que aniria en la línia de reduir l’impacte mediambiental de les seves vacances.
Segons ha explicat el president de l’Agrupació Càmpings Tarragona Ciutat, Agustí Peyra, ja s’aplica en alguns establiments de muntanya que a l’hivern tenen un alt consum elèctric i en països del centre i nord d’Europa. Tot i això, ha reconegut que l’acció encara «no s’ha estudiat prou», encara que no ha descartat que pugui ser una realitat d’aquí a pocs anys.
L’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre ha organitzat aquest dimecres una jornada de treball entre els empresaris a Vinyols i els Arcssobre pràctiques ecològiques i arquitectòniques.
Amb tot, els empresaris han afirmat que no es tracta d’una mesura imminent, sinó que primer volen analitzar exactament com s’implementaria. Les opcions podrien anar des de cobrar tot o una part del consum energètic del client o fins i tot beneficar-lo amb descomptes en el cas que hagi gastat molt poca electricitat o aigua. El president de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Anton, ha apuntat que l’acció es podria «implementar de forma col·lectiva» a la zona.
Voluntat de ser més sostenibles
En la jornada tècnica els empresaris han posat de manifest la seva voluntat de ser més respectuosos amb l’entorn. Anton ha apuntat que es tracta d’un «món molt vinculat al medi ambient». El president dels empresaris ha recordat que l’ús d’energies renovables és «a l’ADN» dels càmpings des dels anys 90. «La vinculació amb l’ecologia es veu a la restauració, amb menjar orgànic, en la selecció de residus, l’ús de construccions passives pel que fa a emissions i amb tenir espècies naturals i botàniques», ha assenyalat.
En el cas dels càmpings de la ciutat de Tarragona, Peyra ha detallat que hi ha casos on ja s’han instal·lat calderes de biomassa, sistemes de recuperació de l’aigua de la pluja per reaprofitar per al reg o plaques solars per escalfar l’aigua calenta sanitària.
Anton ha constatat que cada vegada més els clients, especialment els nòrdics, demanen que els establiments siguin sostenibles i que busquen els segells de qualitat que ho acreditin. Es tracta del certificat EMAS, que dona la Unió Europea a partir d’un seguiment i auditoria dels processos ambientals, o del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental que atorga la Generalitat. El president ha afirmat que treballen en la línia correcta i que volen valorar les accions que fan.