Foto d'una dona en un caixer automàtic

Et poden cancel·lar el compte: el temps màxim que pots estar sense moviments al banc

Aquest és el temps màxim que heu de passar perquè et cancel·lin el compte

Tenir un compte bancari és pràcticament obligatori actualment. El compte del banc és on es rep la nòmina, la pensió o qualsevol altre tipus de prestació. Tot i això, no tothom les utilitza.

Cada vegada és més comú veure com milers de persones tenen comptes oberts a diferents bancs. Això passa pels regals que poden oferir les entitats en diverses ocasions o a causa de temes més personals.

Tot i que no hi ha problema per això, sí que cal estar atent a aquests comptes bancaris inutilitzats. Moltes vegades, arriben a quedar en l'oblit, cosa que pot fer que el mateix banc les acabi cancel·lant. I això pot ser una sorpresa desagradable.

Aquest és l'avís del Banc d'Espanya

Des del Banc d'Espanya han decidit llançar una advertència sobre aquest tipus de comptes. En primer lloc, quan no es cancel·len, poden acabar generant greus maldecaps als qui les tenen obertes, però no hi operen.

Imatge d'una mà traient bitllets del caixer
Són moltes les persones que tenen un compte oblidat a Espanya | Getty Images

Això és a causa que poden continuar diferents costos, encara que no hi hagi fons. Per aquest motiu, l'organisme llança un avís clar: el millor és sol·licitar la cancel·lació de tots els comptes que no s'utilitzaran, sense importar-ne el motiu.

El banc pot continuar cobrant comissions

A més, el Banc d'Espanya recorda als clients que l'entitat bancària on es tingui obert el compte pot continuar cobrant les comissions pertinents. És a dir, aquelles comissions de manteniment que quedaven reflectides al contracte.

Així mateix, en el cas que hi hagi un descobert, el banc també pot cobrar diferents interessos i comissions per aquest motiu. En l'únic cas que no ho pot fer és si el descobert es dona pel fet que l'entitat ha carregat les comissions.

Tot i això, com a regla general, les entitats no solen cobrar comissions a comptes on no hi hagi diners. L'objectiu és no generar descoberts innecessaris que afecten tant el client com el banc.

Quins documents t'ha d'enviar el banc

Tot i que el compte no es fa servir, l'entitat bancària pertinent ha de continuar facilitant els extractes, així com altres documents informatius exigibles complint la forma que estigui pactada.

En cas que hi hagi un descobert, l'entitat ha de reclamar de forma periòdica allò que deu el client de cara a adreçar sorpreses en el futur. És a dir, que l'usuari es trobi amb quantitats pendents de les quals no en tenia cap coneixement.

Tot i això, cal destacar que el banc no té l'obligació de facilitar al client el resum mensual en cas que no hi hagi hagut moviments durant aquest període.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Si passen 20 anys sense moviments, et poden treure el compte i passar els diners a l'Estat | Getty Images

Aquest és el temps que heu de passar perquè et cancel·lin el compte

Així mateix, des del Banc d'Espanya també han decidit anar més enllà i avisar del temps que ha de passar perquè un compte es consideri cancel·lat. Com expliquen des de l'organisme, han de passar 20 anys sense que el titular del compte hagi fet moviments. Quan passa aquest temps, el compte es considera com a “abandonat”. Després, se'n traspassa el saldo a l'Estat.

Com cancel·lar-la pel teu compte

Per aquest motiu, en cas que tinguis un compte sense utilitzar, el que has de fer és portar un control exhaustiu. Això és degut al fet que el titular del compte se n'ha de fer càrrec en tot moment.

Abans que tot acabi amb una sorpresa desagradable, és convenient cancel·lar-la de manera permanent. Això ho pots fer a la teva oficina per dur a terme els tràmits que corresponguin. Així mateix, si el que voleu és canviar de banc, l'entitat ha de facilitar el servei de trasllat de compte. És a dir, facilitar totes les gestions que corresponguin.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!