Imatge d'un pensionista

El canvi que s'acosta amb la pensió de molts jubilats: cobraran més

Milions de pensionistes celebren la notable pujada de la pensió

Excel·lent notícia per a aquells jubilats que cobrin la pensió mínima. I tot després que el Govern, mitjançant el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions arribés a un acord amb els sindicats. Ens referim a una novetat molt beneficiosa per a aquest tipus de pensionistes.

I és que aquest acord s'ha executat amb bona fe. Parlem de la segona part de la reforma de les pensions, on una de les mesures estrelles radicava a la pujada de la pensió mínima. I ho farà fins als 1.178,50 euros mensuals en dotze pagues i serà efectiva durant els pròxims quatre anys.

Segons les dades de l'INSS, el nostre país compta amb una mica més de deu milions de pensionistes, dels quals 1.259.774 perceben la pensió mínima de jubilació. Estem parlant que és un 20% del total, exactament un 19,91%.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Els jubilats que cobren la pensió mínima estan enhorabona

Per tant, aquest augment de la pensió mínima afectarà tant els pensionistes que se'n beneficien com els que ho faran pròximament.

Persones majors assegudes
La segona reforma de les pensions comporta una gran notícia per milions de jubilats. | Europa Press

Cal ressenyar que aquest any els babyboomers, generació de finals dels cinquanta, ja es podran jubilar i accedir a aquesta pensió a partir dels seixanta-cinc anys. Amb tot, la pensió mínima puja des dels actuals 966,20 euros al mes, 13.526,80 euros anuals en catorze pagues, a una xifra notablement superior.

Arribarà fins als 1.178,50 euros mensuals, que acabarà de completar-se en aquests pròxims quatre anys, el 2027. El Govern té preparat un pla que es basa a 'destopar' les bases de cotització màximes a partir del pròxim any .

Puja la pensió mínima de jubilació fins a 1.178,5 euros

Aquesta operació es durà a terme durant els pròxims anys fins al 2050. Així, es podrà cobrir aquesta pujada de la pensió mínima. Amb tot, a més de pujar aquest 31%, també s'hi afegirà una quota de solidaritat. Es posarà en lliça a les retribucions que no cotitzen per estar sobrepassant els 54.000 euros anuals i que serà gravada per aquesta quota.

Una quota que serà de l'1% a partir del 2025. Any rere any anirà pujant un 0,25% per arribar a un 6% el 2045. Això sí, s'executarà sobre la totalitat del salari que sobrepassi la base màxima. Quant a aquesta quota de solidaritat, no té caràcter contributiu i no cotitza per a cap prestació a la pensió.

Hi haurà ampliació del Mecanisme d'Equitat Inergeneracional (MEI)

A la reforma esmentada, també s'ha donat cabuda a l'ampliació del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI). La meta d'implantar aquest nou tribut és aconseguir que la guardiola de les pensions puguin créixer per tenir un matalàs per a les pensions dels babyboomers.

Foto de tres persones grans sentades en un banc i somrient.
Milers de pensionistes cobraran més diners gràcies a l'acord entre el Govern i els sindicats. | Getty Images

Aquesta arribarà fins a l'any 2050 i canviarà dels 0,6 punts percentuals actuals als 1,2 punts percentuals cap al 2029. Per tant, es fixarà un ritme d'una dècima de pujada cada any. La patronal no veu amb bons ulls el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI).

Consideren que és una mesura que només vol “recaptar”. I és que de l'esmentat 0,6%, el 0,5% l'haurà de pagar l'empresari i el 0,1% el treballador. Parlem d'un impost que serà efectiu de forma temporal, si bé es mantindrà fins d'aquí a nou anys, i finalitzarà el 2032.

Pel que fa a les crítiques de la CEOE, el ministre José Luis Escrivà parla clar i apunta que actualment el cost laboral mitjà per hora treballada a Espanya és de 25,4 euros. Assegura que pujarà durant els primers anys de la reforma fins a arribar als 25,5 euros, i els 25,8 euros el 2050. «És una pujada de 37 cèntims», afirmava Escrivà fa unes hores.