Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les cascades Vitòria en època de pluges

El canvi climàtic posa en perill les cascades Victòria

L’augment de la sequera està comportant una disminució considerable del cabal de l’aigua en tota aquesta zona

Imatge de les cascades Vitòria en època de pluges
Imatge de les cascades Vitòria en època de pluges | Pixabay

Les cascades Victòria són uns dels salts d’aigua més espectaculars del món. La població local de Zàmbia i Zimbabwe les coneix des de fa milers d'anys i ara les podrien estar en perill a causa de la sequera, en part associada al canvi climàtic.

El riu Zambesi, que alimenta les cascades Victòria, sempre han tingut uns cicles molt pronunciats i el seu  cabal varia en les diverses èpoques de l'any.  En els últims anys, però, el cabal mitjà mostra un descens constant i diversos estudis alerten que la  tendència pot ser degut a l'efecte del canvi climàtic.

El cabal més baix dels últims 30 anys

La forta sequera que porten arrossegant els últims mesos en aquesta regió africana està provocant  impactes molt importants en la fauna i els hàbitats  naturals. Els turistes que suposadament s'acosten a una de les zones més belles de la Terra no poden gaudir d'aquest fenomen natural, a causa de la inusualment greu sequera a la regió. Les aigües del  riu Zambesi es van situar a finals d'octubre en el seu nivell més baix en els últims 30 anys i la cascada estava gairebé seca.

D'on prové el nom de les cascades?

Les cascades Victòria es formen en un dels salts del riu Zambesi i es troben a la frontera de Zàmbia i Zimbabwe,  concretament al districte de Livingstone, a la Província de al Sud, de Zàmbia, a la regió de Mashonaland Occidental, de Zimbabwe. La zona del salt d’aigua té una  amplada aproximada de 1,7 km i una alçada màxima de 108 metres. Van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, l'any 1989, amb una superfície protegida de 8.780 ha.

David Livingstone, el missioner i explorador escocès, va ser qui les va batejar el 1855 amb el nom de la reina Victòria, encara que són conegudes localment com ‘Mosi-oa-Tunya’, el fum que trona. Forma part de dos grans espais naturals protegits: el Parc Nacional de Mosi-oa-Tunya a Zàmbia i el Parc Nacional de les Cataractes Victòria a Zimbabwe.