La Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les seves sigles, cada vegada té més en compte els límits de velocitat. I la raó és que aquesta és una de les principals causes dels accidents mortals a la carretera.
En aquest sentit, els radars de trànsit cada cop prenen més importància. I encara que han esdevingut els més temuts per part dels conductors, són elements imprescindibles a l'hora de controlar la velocitat.
Ara, un nou canvi pel que fa a la seguretat viària augmenta la preocupació a la carretera. I és que hi ha hagut canvis en aquests radars i s'ha incrementat el risc d'enfrontar-se a una sanció per excés de velocitat.
Més radars i més precisió
Fins ara, gairebé tots els radars comptaven amb marges gairebé comuns. Tanmateix, això és una cosa que acaba de canviar amb l'objectiu d'incrementar la seguretat a les carreteres espanyoles.
La DGT ha augmentat en un 7% els radars de trànsit al nostre país. Per això, ara hi ha 2.010 radars fixos, 167 de tram i 243 radars mòbils i de cinturó. I tots estan distribuïts per les carreteres del nostre país.
Actualment, però, la xifra s'ha tornat a actualitzar fent servir una nova fórmula, que consisteix que els radars saltin abans per 'caçar' conductors infractors.
Els radars de la DGT tenen poc marge d'error
Totes les millores que s'han dut a terme pel que fa als radars per part de la DGT busquen que augmenti la precisió per detectar l'excés de velocitat. En aquest sentit, els marges d'error dels radars seran més baixos, cosa que incrementarà les sancions.
Abans, quan se circulava a menys de 100 km/h, hi havia un marge de 5 km. Per sobre de la velocitat esmentada, el marge era de 7 km/h. Ara, les diferències es reduiran a la meitat, cosa que augmenta la seva precisió.
Un altre canvi a tenir en compte és que disminuirà la mida dels radars de la DGT. Això provocarà que la seva existència sigui més complicada a l'hora de detectar-los per part dels conductors. En altres paraules, es pretén que els radars siguin molt més efectius i que passin inadvertits.
Aquests radars de la DGT han d'estar senyalitzats per llei
En aquest context, cal saber que els radars de la DGT estan sotmesos a regulacions i normatives d'ús, així com d'homologació. D'altra banda, també se certifiquen amb controls metrològics de manera regular.
Cal destacar que, encara que pugui semblar el contrari, la Direcció General de Trànsit no està obligada a senyalitzar tots els radars que hi ha a les carreteres.
Els radars fixos han d'estar senyalitzats
Els radars fixos són càmeres de vídeo, per la qual cosa han d'estar senyalitzats com a tal. Tanmateix, això només passa a les instal·lacions que són fixes. Aquí ha d'existir una placa que informi que hi ha una càmera col·locada.
També hi ha d'haver un plafó indicant la descripció de la zona que vigilen, així com el nom dels responsables d'autoritzar-la. Això només passa en el cas dels radars fixos. És a dir, els que estan col·locats en un lloc fix en tot moment. En canvi, si el radar fix no està senyalitzat, la multa s'hauria d'anul·lar per no ser legal.
La DGT no està obligada a senyalitzar els radars mòbils
No obstant això, no passa el mateix amb els radars mòbils. Aquest tipus d'elements són els que tenen més capacitat de sorprendre els conductors i, per tant, són més efectius a l'hora de 'caçar-los' i imposar sancions. En aquest cas, la DGT no té l'obligació de senyalitzar-los a la carretera, al contrari del que passa amb els fixos.