Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una pluja d'estels

El temut canvi horari i fins a tres pluges d’estels: l’agenda astronòmica de la tardor 2020 a Catalunya

L’equinocci es produeix el 22 de setembre i la nova estació durarà 89 dies. L’octubre comptarà excepcionalment amb dues Llunes plenes

Imatge d'una pluja d'estels
La tardor comptarà amb diverses cites astronòmiques importants | Arxiu

La tardor truca a la porta des de mitjans de setembre a Catalunya i la nova estació dona el tret de sortida oficialment el dimarts, 22 de setembre, a les 15:31, produint-se l’equinocci de la tardor. Aquesta temporada d’entretemps durarà un total de 89 dies i 20 hores fins que arribi el solstici d’hivern el 21 de desembre. Durant aquests tres mesos, tindrem cites imprescindibles a tenir en compte, com ara el canvi horari, tres importants pluges d’estels, dues Llunes plenes en un sol mes i, inclús, dos eclipsis que no seran visibles a casa nostra. Aquesta és la magnífica agenda astronòmica que ens oferirà la tardor.

  • Consulta aquí la previsió del temps d'aquesta tardor a Catalunya

El polèmic canvi horari

Ja fa temps que a Europa es debat molt sobre si cal o no eliminar els dos canvis horaris que fem anualment. Malgrat la polèmica, aquesta tardor ens tornarà a tocar canviar d’hora, concretament la matinada del diumenge 25 d’octubre, quan a les tres de la nit haurem d’endarrerir els rellotges una hora fins a les dues.

Tot i que, amb les noves tecnologies, la majoria de mòbils i altres aparells digitals canvien l’hora sols, recomanem a tothom que canviïn l’hora dels rellotges analògics de casa i del canell abans d’anar a dormir per evitar confusions al matí següent.

Aquest canvi horari és força temut per una gran part de la població, ja que, de cop, el sol surt abans al matí, però a la tarda es fa de nit abans de les 18:00h. Una foscor sobtada que moltes persones pateixen en forma de més cansament o símptomes depressius. Per aquesta raó, recomanem agafar-nos amb filosofia i calma el canvi i aprofitar al màxim les hores de sol, ja que el cos trobarà a faltar la vitamina D  dels raigs solars.

Imatge il·lustrativa del canvi horari d'hivern
El canvi horari d'hivern tindrà lloc la matinada del 25 d'octubre  | Arxiu

Cada vegada més hores de nit

El canvi d'estació entre l'estiu i la tardor, que aquest 2020 té lloc el dia 22 de setembre a les 15:31h, és conegut amb el nom d'equinocci de tardor.  No obstant, i al contrari del que molta gent pensa, el dia en què tenim 12 hores justes de sol i 12 de nit es coneix com a equilux, que enguany té lloc el 25 de setembre.

Això es produeix quan el moviment de precessió de la Terra es troba just a mig camí entre l'estiu i l'hivern, oferint les mateixes condicions solars (segons la latitud) tant en l'hemisferi nord com al sud. A partir de llavors, en el nostre hemisferi cada vegada tindrem més nit que dia fins arribar a el solstici d'hivern, el 21 de desembre. Fins llavors, cada dia que passi tindrem entre dos i quatre minuts menys de sol.

Tres pluges d’estels

Si ens fixem en el cel, de dia el sol cada vegada el veurem més baix, encara que res a veure amb l'escassa llum solar que hi haurà a les latituds més altes del nostre hemisferi. No obstant, la nit també estarà plena de sorpreses, amb fins a tres importants pluges d'estels  al llarg de la tardor.

La primera serà la pluja dels Oriònids, que viurà el seu punt àlgid la nit del 21 al 22 d'octubre, tot i que es pot veure des del 2 d'octubre fins al 7 de novembre. La segona és la pluja dels Leònids del 6 al 30 de novembre, amb el punt àlgid del 16 al 17. La tercera i última serà la més important de totes, la dels Gemínids al desembre, amb el pic entre el 13 i 14 del mateix mes.

Dues Llunes plenes a l'octubre

Pel que fa a les Llunes plenes, n’hi haurà un total de tres aquesta tardor, però concentrades en dos mesos. Al desembre, aquest fenomen ja es produirà oficialment a l'hivern, però a l'octubre tindrem dues Llunes plenes, circumstàncies que no passen sovint. La primera serà el dia 1 i la segona el dia 31.

Planetes brillants al cel

Els planetes també seran destacables en l'agenda astronòmica. Venus es veurà al llarg de les primeres setmanes de tardor just a la sortida del sol, mentre que Júpiter i Saturn seran visibles just a la posta de sol. Així mateix, Mart també es deixarà veure al llarg de les properes setmanes, tot i que durant octubre hi haurà dies que no serà visible. També hi haurà algunes conjuncions dels planetes.

Dos eclipsis lluny de Catalunya

Pel que fa als eclipsis, se’n produiran dos al llarg de la tardor que no seran visibles des de Catalunya. El primer serà un eclipsi penombral de Lluna el 30 de novembre a Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica. El segon serà un eclipsi total de Sol al sud del Pacífic, Xile, Argentina Atlàntic sud, que es veurà parcialment a la resta del Pacífic, sud de Sud-Amèrica i l'Antàrtida.