Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aquest cap de setmana toca canviar l’hora

Malgrat el debat a nivell europeu, el canvi encara l’haurem de fer i passarem a l’horari d’hivern, ja que a les 03:00h de la matinada del diumenge tornaran a ser les 02:00h

El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre
El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre | Arxiu

 

Ja tenim aquí el canvi d’horari d’hivern. Aquest cap de setmana tocarà endarrerir el rellotge una hora. Concretament, a les 03:00h de la matinada de dissabte a diumenge passaran de nou a ser les 02:00h. Un canvi que es produeix enmig del debat generat a nivell europeu sobre si es suprimeixen o no l’any vinent els canvis horaris.

Aquest canvi implicarà que el sol surti abans a partir d’aquest diumenge 28 d’octubre, però també es farà de nit abans d’hora. En aquest sentit, a Catalunya el sol sortirà cap a les 07:15h, mentre que marxarà per Ponent al voltant de les 17:55h. Això farà que la gent que es lleva d’hora per anar a treballar tingui més llum al matí, mentre que moltes persones que surtin cada dia tard de la feina es trobaran que ja és de nit al carrer. 

De fet, la nit s’anirà allargant cada cop més i el dia s’escurçarà fins el solstici d’hivern, que serà el dia 21 de desembre. Fins llavors, notarem que cada dia tenim entre 1 i 3 minuts menys de llum solar. Això farà que, just abans de Nadal, tinguem tan sols 9 hores i 11 minuts de sol de les 24 hores que té el dia. 

El sol marxarà abans d'hora a partir d'aquest diumenge
El sol marxarà abans d'hora a partir d'aquest diumenge | Arxiu

 

Debat sobre si es suprimeixen o no els canvis horaris

Inicialment, els canvis horaris es van aplicar per reduir el consum d’energia i aprofitar al màxim les hores de sol, tant a l’hivern com a l’estiu. Però molts experts ja han posat en dubte aquesta mesura, ja que el canvi depèn molt de la franja horària en la que ens trobem, la meteorologia, els horaris laborals i la latitud dels països, ja que al nord d’Europa, per exemple, per molt que es canviï l’horari hi haurà molt poques de sol al dia.

Per aquesta raó, la Unió Europea ha apostat recentment perquè, de cara al 2019, es suprimeixin els canvis horaris. Per tant, aquest octubre encara farem el canvi horari, també la propera primavera, però l’any vinent podríem quedar-nos amb l’horari d’estiu de forma permanent. Un debat que no queda lliure critiques i que segur que portarà molta cua, veurem què acaba passant.

La tardor és una època de depressions
La tardor és una època de depressions | Arxiu

 

Com ens afecta el canvi horari a la salut?

Tot i que només es tracti de canviar una hora els rellotges, el nostre cos ho acaba notant. De fet, el nostre cap funciona amb uns horaris predeterminats i molt en funció de les hores solars. Això fa que, al fer-se de nit d’hora, tinguem ganes de ser a casa abans d’hora o anar a dormir més d’hora. A més, la barreja del canvi d’horari i l’aproximació de l’hivern fan que ens sentim més dèbils, cansats, amb l’ànim baix o amb poca gana.  No obstant, segons els experts, aquest canvis tan sols duren uns dies a la majoria de la població.