Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb vehicles circulant per una carretera, un home amb cara d'estar pensant i quatre signes d'interrogació de color vermell sobre el cap

Així és el canvi important amb les matrícules dels cotxes que acaba d'arribar

La velocitat amb què es registren els vehicles a Espanya ha provocat una rellevant modificació

Que els vehicles porten matrícula és una cosa que tots sabem. És una combinació de números i lletres que identifiquen un cotxe i li atorguen un valor únic i particular. No obstant això, és possible que desconeguis els canvis a què estan exposades i el procés que segueixen abans de ser aprovades.

Les numeracions a les matrícules, a més, també serveixen per comprovar la velocitat a què es registren nous vehicles. Si les lletres canvien ràpidament, vol dir que s'estan venent molts cotxes. Actualment, la renovació del parc mòbil és alta, cosa que ha provocat que la Direcció General de Trànsit (DGT) hagi decidit implementar canvis.

Imatge de fons d?un carrer amb diversos cotxes aparcats i una altra imatge d?un home amb gest de dubtes i una exclamació al cap
Les matrícules acabades a MSB es veuran molt aviat a Espanya | Masson, Getty Images

Quins canvis es faran a les matrícules?

Davant d'aquesta situació, la DGT ja ha dibuixat un nou escenari per afrontar les setmanes i els mesos que venen. Els darrers vehicles matriculats al maig porten les lletres MRX, i ja s'han començat a produir plaques amb MRY i MRZ. Això indica que pròximament veurem matrícules acabades en MSB a les carreteres.

Així mateix, les dades actuals reflecteixen que totes les combinacions numèriques possibles de cada lletra es produeixen al cap de dos dies. Vol dir que, per exemple, les matrícules que van de 0000 MRX a 9999 MRX es completen en només 48 hores. La velocitat és absolutament aclaparadora i il·lustra de manera explícita l'auge de vendes de vehicles.

Cal ressaltar que la DGT té prohibit la presència d'algunes lletres a les matrícules per evitar confusions i malentesos. A Espanya, les lletres A, CH, E, I, LL, Ñ, O, Q i U no poden aparèixer a cap posició de la matrícula. Això passa perquè, per exemple, la lletra O es pot confondre amb un zero, o la lletra I amb el número u.

Muntatge de cotxes amb foto de dues matrícules
Cada cop es venen més cotxes, per la qual cosa les matrícules canvien més ràpid | Getty Images

Què es farà en el futur?

Les restriccions pel que fa a les lletres i el ritme de matriculació deixen entreveure que l'actual sistema de matrícules s'esgotarà més aviat que tard. La DGT ja està treballant per trobar una solució viable, realista i que funcioni correctament. El temps corre, i és inevitable començar a definir estratègies i estructurar idees i plans per resoldre aquest problema.

En tot cas, el que és clar és que les matrícules que finalitzen amb MSB estaran presents a les carreteres les pròximes setmanes.