Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues alumnes a una classe, una aixecant el braç per participar.

El Govern pren una decisió que afecta totes les escoles de Catalunya

Educació comença a reduir les ràtios a les escoles catalanes: seran d'un màxim de 25 alumnes per classe

És una decisió històrica. I és que després de més de 30 anys, el sistema educatiu català iniciarà per primera vegada el camí per reduir les ràtios a les aules. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha detallat que el 99% dels grups de P3 als centres públics catalans i el 73% als concertats reduiran la seva ràtio per sota de 25 alumnes per aula. 

L’objectiu del Govern és que l’any 2030 la ràtio sigui de 20 alumnes o menys per grup classe. És a dir, amb un marge de 9 anys, Educació vol que totes les escoles estiguin a ràtio de 20. A partir del curs vinent, el 86% dels públics i el 37% dels concertats també començaran a reduir ràtios de 20 o menys alumnes per grup.

Pla general d'una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat de Vila-seca el primer dia de curs 2021-2022.
Les classes veuran com baixen les ràtios d'alumnes a Catalunya. | ACN

Menys matriculacions, però més grups

Educació preveu que hi hagi menys alumnes que es matriculin enguany a P3, però alhora argumenta que, per a poder reduir les ràtios, creixerà el nombre de grups ofertats aquest curs. 

La baixada de les ràtios, segons el conseller, suposarà «múltiples beneficis» per a l'alumnat, professorat i teixit educatiu en general. 

Catalunya dotarà els centres públics amb 384 euros per cada nou alumne vulnerable

És un altre dels anuncis de Josep Gonzàlez-Cambray. La Conselleria d'Educació de la Generalitat ha explicat que dotarà els centres públics amb 384,66 euros per cada alumne socioeconòmicament vulnerable que entri en el sistema (P3 i primer d'ESO) i les concertades amb 988,10 euros.

En una roda de premsa aquest dijous, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha detallat que aquesta decisió forma part del desplegament del decret d'admissió i serveix per «eliminar la segregació escolar en l'entrada del sistema». 

I és que fins ara es compensava la concertada amb prop de 600 euros per alumne —a Barcelona ciutat la xifra és d'uns 1.000 euros— i la pública no rebia dotació.

Neguen la imposició del nou calendari escolar

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha negat que el Govern hagi «imposat» l'avançament del calendari escolar al 5 de setembre. En resposta a preguntes del PSC-Units i la CUP, el conseller ha assegurat que el seu departament «no ha menystingut ningú» i ha argumentat que prendre la decisió és «compatible» amb dialogar després.

«Decidim i després debatem. Tothom estem d'acord amb el què i ara el que hem de fer és debatre el com i incorporar propostes de millora», ha afegit. Per la seva banda, la diputada del PSC-Units, Esther Niubó, i el diputat de la CUP Carles Riera han retret que el Govern no hagi dialogat abans amb la comunitat educativa.