Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Taules i cadires en una classe buida d'una escola

Canvi d'última hora: Una comunitat espanyola retrassa l'inici escolar

En els propers mesos, ha advertit el conseller d'Educació, es viurà «una crisi econòmica sense precedents» i «el repte» és «que no hi hagi risc de crisi educativa»

Taules i cadires en una classe buida d'una escola
El conseller d'Educació, Román Rodríguez, ha anunciat que el curs a Secundària, Batxillerat i FP començarà el dia 23 | pixabay

L'inici de curs a Secundària, Batxillerat i Formació Professional (FP) a Galícia es retrassa una setmana, de l'16 a l'23 de setembre i següents dies, per poder afrontar les tasques d'adaptació dels espais educatius a les mesures de prevenció davant el coronavirus .

Després que diversos instituts gallecs reclamessin en les últimes hores el retard de la volta a les aules i després reunir-se amb la Xunta Autonòmica de Directors de Secundària, el conseller d'Educació, Román Rodríguez, ha anunciat que el curs a Secundària, Batxillerat i FP començarà el dia 23 i següents per «problemes organitzatius», amb l'objectiu de «convertir els espais educatius en espais segurs» davant la covid-19 i poder complir el metre i mig de distància de seguretat.

Román Rodríguez, que va reprendre la cartera autonòmica d'Educació el passat dilluns, ha afirmat que es tracta d ' «una decisió meditada, compartida i exemple de cogobernanza», que permetrà que l'inici de curs es desenvolupi «amb una major previsió i millor organització».

En tot cas, demana «comprensió» a les famílies, conscient que pot «generar alguna problemàtica concreta» pel que fa a la conciliació.

«Es va trastocar el treball previ»

En declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió, Rodríguez ha argumentat que la nova mesura que implica garantir que hi hagi un metre i mig de distància entre els alumnes de Secundària, Batxillerat i FP «trastocar el treball previ», d'aquí aquesta «decisió tècnica» de retardar l'arrencada de el curs.

Així, preguntat per què va fallar per haver de prendre aquesta decisió de retardar l'inici de curs, ha al·ludit a el fet que a Primària -que va tornar a les aules aquest dijous- «no es modifiquen les regles de joc», com «sí» en Secundària, Batxillerat i FP.

Amb tot, ha assegurat disposar «ara» d ' «un temps preciós» per adaptar-se, i ha dit que seran els inspectors i les autoritats sanitàries, en funció de les diferents casuístiques, els que decideixin quants desdoblaments seran necessaris, de manera que pel moment veu «prematur» aportar un nombre.

De fet, ha destacat que aquesta setmana de retard permetrà «aprofitar» per «aprofundir» en mesures presentades en els últims dies com la semipresencialitat i la col·locació de mampares a les aules, conscient que caldrà «treballar contrarellotge».

Els propers mesos, ha advertit, es viurà «una crisi econòmica sense precedents» i «el repte» és «que no hi hagi risc de crisi educativa», ni pel que fa als nivells de qualitat, ni en el que té a veure amb l'equitat.

«Galícia no és cap excepció», ha afegit, abans d'apuntar a «retards en moltíssimes comunitats autònomes» i també a la semipresencialitat que plantegen llocs com Astúries, Madrid i Aragó.

L'objectiu, segons ha subratllat, és aconseguir una «organització més coherent», que es puguin implementar les mesures higiènic sanitàries, donar «més certesa» a aquest inici de curs «inèdit» i començar-amb «tots els deures fets», així com «adaptar» l'oferta docent, tenint en compte que l'ús dels espais és més o menys «intensiu» en els diferents centres.

«El problema és aconseguir» el metacrilat »

Al seu costat, de l'CIFP Ferrolterra, Enrique Clemente ha advertit que «el problema és aconseguir» el metacrilat per a la instal·lació de mampares, d'aquí que hagi vist «fonamental» comptar amb una setmana més.

De la mateixa manera s'ha pronunciat Isabel Rus, presidenta de l'associació de directors d'instituts, que ha agraït la decisió i s'ha compromès «donar tot» per «acomodar-se a el nou sistema».

Cessament de directors Xerais a la seva arribada a l'capdavant de la conselleria

D'altra banda, qüestionat sobre el cessament de directors Xerais a la seva arribada a l'capdavant de la conselleria, Román Rodríguez ha afirmat que no té «més que paraules de reconeixement» per la seva feina, però ha afegit que «en política la vida és així».

«El més important és mirar per endavant. Ens enfrontem a un grandíssim repte educatiu», ha exposat, després de reconèixer que els anteriors responsables van afrontar un context «difícil».