Un home gran conduint un cotxe

Canvis al carnet de conduir que afecten els majors de 65 anys

Per a seguir conduint, hauran de complir una sèrie de requisits

Les condicions perquè els més grans de 65 anys puguin conduir s'enduriran. La Direcció General de Trànsit (DGT) té previst revisar i actualitzar els requisits que s'exigeixen a la gent gran per a poder sortir a la carretera. El director general de Trànsit, Pere Navarro, fa poc ha presentat una proposta al Congrés.

No hi ha cap llei que estableixi el límit d'edat per a deixar de conduir. Això depèn bàsicament de les aptituds mentals i físiques de cadascú.

Per aquest motiu, els majors de 65 anys que es vulguin renovar el carnet de conduir han de disposar del vistiplau dels professionals cada cinc anys. Han de demostrar que tenen prou facultats per a estar al volant i no posar en perill les altres persones.

 

La norma estableix que aquestes persones d'edat avançada han de superar les proves dels centres de reconeixement de conductors. Res de nou si tenim en compte que són les mateixes que s'exigeixen als altres, independentment de l'edat.

Això implica superar favorablement l'anàlisi psicotècnica, l'estudi de capacitat visual i auditiva, una anammesi i un informe de l'estat general. Com és lògic, amb el pas del temps les persones anem perdent certes aptituds, cosa que s'aprecia més entre la gent gran.

En qualsevol cas, són molt poques les persones de la tercera edat que no es poden renovar el carnet de conduir per aquest motiu. Així ho explica el director de seguretat viària de Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE) a 'La Razón'.

Foto d'avi al volantEn general, la gent gran no té problemes a l'hora de renovar-se el carnet | cedida

Només es queden pel camí al voltant de l'1% de les persones més grans de 65 anys. I a partir dels 86, el 2%.

Això és una prova que la majoria opta per retirar-se de manera voluntària quan detecta que ja no té prou facultats. Ja no es tracta de tenir un accident, també hi ha en joc la vida dels altres conductors.

Un carnet de conduir amb restriccions

No obstant això, els metges especialistes dels centres de reconeixement els poden imposar determinades restriccions si ho creuen convenient. Les més habituals solen ser reduir la vigència del carnet de conduir a un o dos anys.

També hi ha altres mesures que poden ser desconegudes per a la majoria, com no ultrapassar certs límits de velocitat. Una altra possibilitat és limitar la distància d'allunyament respecte a casa seva.

Foto de detall d'un carnet de conduir
A partir dels 65 anys, els conductors poden tenir carnet de conduir amb certes limitacions | cedida

La DGT entén que hi ha molta permissivitat amb aquest col·lectiu. Posen com a exemple el cas d'un conductor de 90 anys, que pot sortir a la carretera sense haver-se sotmès a cap prova de control durant anys.

El pas del temps acaba repercutint sobre les nostres facultats. Aquest fet, però, no és decisiu per a patir un contratemps al volant. Ningú està exempt de ser víctima d'un accident, tingui l'edat que tingui.

Tal com revela la mateixa DGT, les persones de la tercera edat no impliquen més perill. El 2019, els majors de 65 anys representaven un 16% del cens de conductors. Van estar implicats «en el 9% dels accidents en vies interurbanes i en el 7% en vies urbanes».

Retenció de cotxes a una carretera d'Espanya
La DGT apunta que les persones de la tercera edat no impliquen més perill a la carretera | Europa Press

En general, cadascú és conscient de les seves limitacions. Per aquest motiu, la gent gran sol actuar en conseqüència i evita, per exemple, agafar el cotxe quan hi ha poca llum o el temps no acompanya. També hi ha qui directament opta per no renovar-se el carnet i causar baixa de manera voluntària.

La gerent del CRC Certimedic, Marta Posa, explica a 'La Vanguardia' la sensació que té respecte a aquest grup. «Com a tots els col·lectius, hi ha de tot. Hi ha els que són conscients de les seves limitacions i ens diuen que no solen conduir perquè els fa por», apunta.

També troben «persones que volen seguir conduint per un tema sentimental i d'altres que no accepten el pas dels anys». Aquestes últimes «se solen ofendre» quan se'ls comunica una sèrie de restriccions.