No hi ha dubte que el govern central té sobre la taula desenes de fronts oberts a curt, mitjà i llarg termini. Des de la resolució del pla de vacunació fins a la concessió dels indults als presos independentistes catalans; passant per la reforma del sistema de pensions i l'augment de la pressió fiscal per complir amb el pla de recuperació presentat a Brussel·les. Així tot, són molts els temes candents que estan damunt de la taula de l'Executiu, i un altre dels que porten cua des de fa ja mesos és l'elaboració de la proposta de llei del lloguer.
Novetats: Limitació del preu del lloguer i pròrrogues més enllà dels 5-7 anys
La veritat és que l'assumpte no compta amb una posició unànime dins del govern espanyol: des del PSOE i Unidas Podemos defensen fórmules diferents per aconseguir un mateix objectiu: la disminució del preu del lloguer. Sigui com sigui, en les pròximes setmanes haurà de tancar-se un acord al respecte, ja que el calendari de l'Executiu requereix que la proposta de llei es tanqui pròximament. Així doncs, des d'Unidas Podemos es defensa establir un límit de preu del lloguer a les zones més tensades; mentre que el PSOE no és partidari d'imposar un límit, sinó d'usar incentius fiscals perquè els propietaris posin els seus habitatges per a llogar.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Augmentant l'oferta, el PSOE pretén que els preus dels lloguers pateixin un descens. Creuen que la proposta d'Unidas Podemos suposa obrir una bretxa d'incertesa jurídicament, i temen que els inversors s'allunyin del mercat espanyol. En tot cas, les dues formacions que integren el govern hauran d'arribar a una posició comuna durant les pròximes setmanes i determinar quina és la mesura de limitació per la qual opta, finalment, la proposta de llei. Els socialistes preveuen, a més, una altra novetat legal en aquest sentit: imposar una pròrroga obligatòria dels lloguers en àrees tensades, per facilitar que els inquilins romanguin en habitatges llogats més dels 5 o 7 anys establerts ara per la Llei d'Arrendaments Urbans.
A més de la limitació del preu del lloguer —veurem si amb el mecanisme del PSOE, el d'Unidas Podemos, o un de mixt entre tots dos— i les pròrrogues en àrees tensades, l'altre paquet important de novetats de la nova legislació seran les bonificacions que es preveuen. Així, es preveuen incentius fiscals a aquells propietaris que lloguin a joves i a persones amb rendes baixes, que rehabilitin les seves cases de lloguer o que rebaixin el preu respecte a l'anterior inquilí, en la línia de la proposta formulada pels socialistes.
Queixes des del sector: Falta diàleg des del govern
A més de superar les desavinences entre els dos partits que formen la coalició del govern, PSOE i Unidas Podemos també tenen deures pendents pel que fa als agents socials implicats en la qüestió de la nova llei d'habitatge. Encara que l'Executiu es va comprometre a mantenir un diàleg fluid amb els agents socials implicats en el sector de l'habitatge, són diverses les veus que ja han reclamat disposar d'un primer esborrany de la llei que s'està elaborant, i començar a debatre i negociar el seu contingut, cosa que, ara per ara, encara no està passant.
D'aquesta manera, queda molta feina per fer. I, en tot cas, la sortida de Pablo Iglesias del govern afavoreix el diàleg entre socis i permet esperar que la proposta estigui llesta aquest juny perquè pugui posar-se en marxa, tal com el govern central s'ha compromès amb Brussel·les, en el primer tram de 2022. Venen, doncs, setmanes determinants per a la llei del lloguer.