Atenció consumidors: Canvis en la factura de la llum a partir del juny

El sistema inclourà una nova estructura tarifària amb tres períodes de facturació diferenciats segons els horaris

El pròxim 1 de juny entrarà en vigor un nou model de factura elèctrica per als consumidors acollits al Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC). El sistema comptarà amb una nova estructura tarifària de peatges i càrrecs amb tres períodes de facturació diferenciats segons els horaris. La combinació dels nous peatges i càrrecs permetrà que la factura elèctrica tingui més component variable, un fet que farà que el cost depengui en més mesura de l'energia consumida, fomentant així l'eficiència energètica. A més, a partir de l'1 de juny, els consumidors domèstics podran contractar dues potències diferents, una pels períodes punta i pla i una altra pel període vall.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El període d'hora punta, amb un cost més elevat, estarà comprès entre les deu del matí i les dues del migdia i entre les sis de la tarda i les deu de la nit. El segon tram, amb cost entremig, se situarà entre les vuit i les deu del matí, les dues i les sis de la tarda i les deu i les dotze de la nit. La tarifa vall, la més barata, es donarà entre la mitjanit i les vuit del matí, així com durant cada hora dels caps de setmana i dies festius.

Incentivar el consum en hores amb menys demanda

A través d'aquesta nova estructura, el govern espanyol vol incentivar el trasllat del consum elèctric des de les hores de màxima demanda elèctrica a altres en les quals les xarxes de transport i distribució es trobin menys saturades. Aquest fet reduirà la necessitat de realitzar noves inversions en aquestes infraestructures, un fet que repercuteix, alhora, en menys costos per als consumidors d'energia elèctrica, que paguen aquest tipus d'infraestructures a través de la factura elèctrica.

D'aquesta manera, els usuaris que traslladin el consum cap a hores amb menys demanda tindran més estalvi en la factura. També s'ha fixat l'objectiu de promoure l'autoconsum, que redueix la demanda d'energia procedent de la xarxa o el desplegament d'infraestructures de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics. El model beneficiarà també els consums amb component estacional, com el turisme.

Tot i això, el nou model mantindrà una part fixa dels càrrecs, com l'incentiu per a l'electrificació d'usos finals d'energia.

Els peatges d'accés es converteixen en dos nous conceptes

Amb aquesta modificació, els peatges d'accés al sector elèctric passen a ser substituïts per dos nous conceptes. Per una banda, els peatges de transport i distribució fixats per la CNMC, que cobreixen els costos d'ús de les xarxes de transport i distribució de l'energia elèctrica. Per altra, els càrrecs del sistema elèctric, establerts pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

La recaptació d'aquest últim concepte es destina a finançar costos del sistema, com el del règim retributiu especial de les energies renovables, de la cogeneració i de la generació amb residus, la cobertura del dèficit d'anys anteriors o la compensació del 50% del sobrecost de la generació en territoris no peninsulars.

Nou format de lectura

Les novetats no acaben aquí, ja que també hi haurà un nou format de lectura per als usuaris amb PVPC, que adaptarà el rebut a la divisió dels actuals peatges d'accés a les xarxes i als càrrecs, establirà el contingut mínim de la factura dels consumidors amb menys de 15 kW de potència contractada, simplificarà el contingut, reduirà l'extensió a dues pàgines i incorporarà nova informació com les potències màximes que cada consumidor ha demanat en cada període horari de l'últim any.

Així mateix, s'inclourà un codi QR per facilitar a l'usuari comparar les ofertes d'energia de la web de la CNMC de forma que pugui trobar alternatives contractuals avantatjoses.


Comentaris

envia el comentari